Demonstrationer mot Troy Davis avrättning

1:27 min

I natt höll demonstrationer runt om i USA i protest mot en uppmärksammad dödsdom som ska verkställas senare i dag. Troy Davis ska avrättas trots att flera människorättsorganisationer hävdar att han kan vara oskyldigt dömd.

”Stoppa dödsstraffet, stoppa avrättningen av Troy Davis”, skanderade demonstranterna i centrala Washington.

Samtidigt hölls liknande protester i flera amerikanska storstäder. Fallet Troy Davis har väckt ovanligt starka reaktioner både i USA och utomlands. Davis dömdes till döden för tjugo år sedan för att ha dödat en polis. Domen byggde helt på vittnesuppgifter.  Sedan dess har sju av de nio vittnena tagit tillbaka sina vittnesmål. Flera människorättsgrupper menar att Davis kan vara oskyldigt dömd.

– Den här domen är skamlig, sa en av demonstranterna Anne Feczko, hur kan USA låta det här hända?

Men de rättsliga myndigheterna i Georgia låter sig inte rubbas av protesterna. Benådningsnämnden, som ses som den sista juridiska instansen, avslog Davis nådeansökan i går. Därmed står beslutet fast: dödsdomen ska verkställas i dag.

Den 42-årige Troy Davis tillbringar sina sista timmar i livet sin fängelsecell i Jackson, i Georgia. Ikväll kommer han att föras till fängelsets avrättningssal, spännas fast på en brits och få en dödande giftinjektion. Han blir den 34:e personen som avrättas i USA i år.

Ingen benådning för Troy Davis

#text=4706222#fången Troy Davis i USA kommer inte att benådas. Det meddelade benådningskommittén i delstaten Georgia.

Europeisk vädjan om dödsdömd

#text=4706539#generalsekreterare Jagland vädjar till de amerikanska myndigheterna att hitta ett sätta att skona livet på Troy Davis.

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.