Avgiften för fjärrvärme rakar i höjden

I takt med att fjärrvärmen står för en allt större del av uppvärmningen, har många bolag höjt avgifterna kraftigt. Avgiften för fjärrvärme i Lund ökade med 50 procent på fem år och det är bara ett exempel på problemen med prissättningen av den allt populärare uppvärmningsformen. (Ekonomiekot)

I Uppsala blossade det upp en strid mellan fastighetsägarna och Vattenfall, som för några år sedan tog över det kommunala energibolaget och sedan dess har höjt avgiften med 36 procent. Lars Sjögren är finanschef på Uppsalahem och kritisk till höjningen.

– Vi menade att det rörde sig om ett naturligt monopol. Vi hade inget alternativ och då ansåg vi att en självkostnad skulle gälla. Den hade inte ökat med 36 procent, säger han.

Vad får det här för konsekvenser för er?

– Våra kostnader ökar och alltså ökar trycket på oss att höja hyrorna.

Fjärrvärmen har byggts ut under flera år och står i dag för runt hälften av landets uppvärmning. Branschen själv spår fortsatt tillväxt och försöker nu få fler villaägare att ansluta sig.

Men det finns alltså problem med prissättningen och det är inte bara kunderna i Uppsala som fått se växande räkningar.

En sammanställning som bland andra HSB, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna gjort, visar att snittpriset på fjärrvärme ökat stadigt sedan början av 2000-talet.

Mellan 1999 och 2003 höjde bolagen i 22 kommuner sina priser med 25 procent eller mer. Snabbast steg priset i Lund, där energibolaget höjde taxan med över 50 procent på fem år.

Lennart Berndtsson, energichef på HSB, menar att problemen har sin grund i den avreglerade marknaden. Tidigare styrdes prissättningen av kommunallagen, och fjärrvärmen skulle betalas med självkostnadspris.

– Det som har hänt är efter avregleringen är att kunden inte har några skyddsnät kvar och att fjärrvärmeleverantörerna har fått en mycket starkare ställning.

Vad är det som ligger bakom de stora prisökningar som har varit på många håll?

– Det är klart att energipriserna har gått upp och fortsätter att gå upp. Men framför allt handlar det om att man betraktar detta som en marknad och att man då försöker hitta en prisnivå som man tycker att man ska ta ut. Man ska så att säga ligga ganska nära smärtgränsen.

Norrenergi i Solna, norr om Stockholm är ett bolag som höjt priset snabbt och mycket. Sedan 1999 har deras avgift gått upp med över 30 procent. Det förklarar vd Hans Grafström med att energiskatten gått upp. Men det är inte den enda förklaringen.

– Vi har också fått ökade avkastningskrav från våra ägare, Solna och Sundbybergs städer. De vill ha en skälig avkastning av det värde som bolaget motsvarar, säger Hans Grafström.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista