Per Unckel har avlidit

1:54 min

Per Unckel, landshövding i Stockholms län, är död. Per Unckel hade en lång politisk karriär inom Moderata samlingspartiet bakom sig, när han 2007 blev landshövding. Han blev 63 år gammal.

Per Unckel föddes i Finspång i Östergötland 1948. Hans politiska engagemang började som tonåring då han på 60-talet blev ordförande i Konservativ skolungdom, nuvarande MSU. Därifrån gick han vidare till att leda Moderata Ungdomsförbundet och från det vidare till riksdagen. I folkomröstningen om kärnkraft 1980 var han kampanjledare för linje 1.

När det blev borgerlig regering i Sverige i början av 1990-talet utnämndes Per Unckel till utbildningsminister, där han var drivande i den så kallade friskolereformen.

1998 tillträdde han som konstitutionsutskottets ordförande, 2003 blev han ordförande i Nordiska Ministerrådet och sedan 2007 har han lett länsstyrelsen i Stockholm i egenskap av landshövding. Vid sidan om det har han de senaste åren också haft en del andra ordförandeuppdrag, bland annat har han lett den så kallade tågutredningen och varit nationell samordnare mot våld i samband med idrottsevenemang.

Per Unckel tillhörde det som brukar kallas den gamla generationens moderater som ledde partiet under Carl Bildt och Bo Lundgren, en generation som fick lämna partitoppen när Fredrik Reinfeldt och hans nya moderater tog över.

Så sent som i måndags utsågs han till hedersdoktor av Kungliga tekniska Högskolan, KTH. Per Unckel har varit sjuk en tid, men var verksam på Länsstyrelsen ända fram till sin död. Han blev 63 år.

Per Unckel

Per Unckel föddes 1948 i Finspång.

Han har bland annat varit moderat riksdagsledamot, suttit som utbildnings- och forskningsminister och även ordförande i konstitutionsutskottet. Han har också varit gruppledare för den moderata riksdagsgruppen.

Han har varit landshövding i Stockholms län sedan 2007.

Unckel utsågs i våras av regeringen för att utreda huliganfrågan. Han har tidigare också utrett tågkaoset.


(TT)

Alexander Gagliano

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.