Tusentals marscherade genom Jerusalem.

Protester mot evakuering av bosättare

I Israel tågade på söndagskvällen tiotusentals människor genom västra Jerusalem för att protestera mot premiärminister Ariel Sharons planer att evakuera judiska bosättningar.

Många var övertygade om att demonstrationen skulle stoppa den planerade evakueringen.

– Evakueringen kommer aldrig äga rum för i så fall kommer han aldrig kommer att bli omvald. Och den som kan sin bibel vet att vi har rätt till Gaza, säjer Roberta, en av alla de bosättare och andra, som fyllde västra Jerusalems centrum för att protestera mot evakueringsplanerna.

Premiärminister Ariel Sharon vill ju tömma bland annat alla bosättningar i Gaza och just de omkring 8 000 Gazabosättarna är ett bekymmer eftersom de har 1,2 miljoner fientliga palestinier som grannar.

Ekonomisk grund
Att skydda bosättarna från palestinska attacker kostar för mycket och det är svårt att se ett slut på problemet, enligt Ariel Sharon.

– Men det ger inte Ariel Sharon rätt att jaga bort oss, säger Curzon.

– Av samma skäl som det är fel att komma hem till dig och kasta ut dig är det fel att kasta ut oss. Vi är laglydiga medborgare, säger han och fortsätter.

– När vi flyttade in så fanns inget, bara öken, vi har inte tagit någons hem.

Hot om inbördeskrig
De senaste dagarna har debatten om bosättarvräkningarna infekterats av hot om våld. Militanta bosättarledare har till och med hotat med inbördeskrig om planerna sätts i verket.

Men de flesta bosättare tycks nöja sig med civil olydnad som bland kommer att ta sig uttryck i att man inte på något sätt kommer att samarbeta med myndigheterna.

– Bosättarna är fredliga bönder, säger Roberta, det blir inga våldsamheter, inga problem.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".