Pekingtrogna i majoritet i Hong Kong

I valet till den lagstiftande församlingen i Hong Kong gjorde demokraterna ytterligare framsteg och vann minst 18 av de 30 platser som folket får rösta om. De övriga 30 utses av intressegrupper. Av dem tycks demokraterna få fyra platser.

De Pekingtrogna fortsätter alltså med tydlig majoritet med 38 platser mot 22 prodemokratiska.

Valresultatet är ändå en besvikelse för det Demokratiska Partiet, som hade hoppats få inflytande framöver.

Hong Kong-borna valde stabilitet och lät plånboken styra röstandet. Det är förmodligen det främsta skälet till att demokrativännerna inte lockade lika många som de hade hoppats på.

Många valde stabilitet
Demokratiska Partiet får visserligen ytterligare åtminstone en representant bland dem som väljs av folket men oron för att en röst för demokraterna skulle innebära demonstrationer och svårigheter med kommunisterna i Peking fick till slut många att ta det säkra före det osäkra.

Efter en ekonomisk recession återhämtar sig nu Hong Kong och för näringslivet, medelklassen och även kanske arbetslösa arbetare kan nog detta ha ansetts viktigare än demokraternas krav på fullständigt fria val.

Den kinesiska regimen har inför valet flirtat vilt med väljarna, nervös över att tappa greppet om Hong Kong.

Oroligt Peking
Peking har erbjudit olika ekonomiska godbitar och försökt blåsa upp nationalistiska känslor genom parader med militär, OS-hjältar och astronauten.

Dessa, med kinesiska mått, förfinade politiska metoder, kan ha gett utdelning.

Valdeltagandet blev det högsta hittills sedan britterna 1997 lämnade över Hong Kong till Kina, 55,9 procent röstade.

Rösträkningen har därför gått trögt och besvikna demokrater har krävt omräkning av vissa röster i hopp om att slutrösterna ska ge något ytterligare.

Utgången av valet 2004 tycks dock bli att den kinesiska regimen för ögonblicket kan pusta ut.

Signalen kvarstår: demokraterna vann lite terräng bland folket men deras inflytande i antal platser skiljer sig oroande mycket.

Alice Petrén, Hong Kong
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista