Tidningskrönikan om budgeten

3:14 min

Dagens tidningskrönika tar sikte på regeringens budget.

Den stora frågan är om Anders Borg är tillräckligt försiktig eller överdrivet försiktig.

I går sa finansminister Anders Borg bland annat så här:

­– Underskott kostar jobb. Underskott kostar jobb i välfärden. Underskott kostar jobb under lång tid. Vi ska säkra att vi har stabilitet och skyddsvallar.

Är finansminister Anders Borg alldeles för försiktig, eller alldeles lagom försiktig? Svaret beror förstås på vilken tidning man läser. Socialdemokratiska ledarskribenter tycker att regeringen gör alldeles för lite för att pressa ner arbetslösheten, medan de flesta borgerliga kollegorna strör lovord över budgeten för 2012.

Moderata Borås Tidning anser exempelvis att det finns all anledning att bygga skyddsvallar, både mot omvärlden och inhemska särintressen. Tidningen skriver:

Ekonomiska prognoser har alltid ett visst mått av osäkerhet, än mer så i dessa tider när utvecklingen inte följer de mönster som man förut trott varit givna. Då blir de skyddsvallar som finansministern säger sig vilja bygga än viktigare. Oron som härjar i omvärlden ska inte skada Sverige och den position med ordnade finanser som landet mödosamt arbetat sig fram till.

Men det handlar också om att bygga barriärer mot dem som nu rycker och drar i det begränsade reformutrymmet. Det må vara tjatigt. Men ansvar och försiktighet duger som ledstjärna ett bra tag framöver, anser Borås Tidning.

Oberoende liberala Sydsvenskan är också nöjd med den försiktiga strategin:

Regeringen håller i pengarna. Det är klokt. Samtidigt finns beredskap för ytterligare stimulansåtgärder om den ekonomiska krisen fördjupas. Det är klokare, skriver Sydsvenskan.

Men centerpartistiska Hallands Nyheter håller inte riktig med. Visserligen är ansvarstagande bra, men är det av den rätta sortens ansvar, undrar Hallands Nyheter, och skriver:

Ansvarstagandet märks i Borgs budget mest i att planerade satsningar i form av skattesänkningar med mera har halverats. Frågan är om det är rätt strategi. Ekonomer varnar för att finanspolitiken därmed blir "procyklisk", vilket betyder att ekonomin bromsas när den är på nedgående och sedan gasas i uppgång, vilket snarare förvärrar än lindrar problemen.

Därför borde Borg kanske tagit ansvar genom att ha accepterat ett visst budgetunderskott 2012, när krisen antas slå till som hårdast. Exempelvis kan målet att undvika skattehöjningar och nedskärningar i välfärden blir svårt att nå, om inte kommuner och landsting eller regioner får ett visst tillskott, funderar Hallands Nyheter.

Andra ledarskribenter lyssnade hellre till en annan stämma i går:

Socialdemokraternas Tommy Waidelich:

– Den budget som du presenterar, den har ju ingenting annat än krogmomsen som stimulanser. Hur tror du att vi ska kunna komma ner till en arbetslöshet på 5,5 procent 2015, med sänkt krogmoms?

Tommy Waidelichs debut i riksdagens budgetdebatt i går applåderas av socialdemokratiska Arbetarbladet:

Även om regeringens brist på fantasi och empati var beklämmande, var det lika hoppingivande att se Socialdemokraternas frustande förbannade ekonomiske talesman Tommy Waidelich stå i talarstolen. Kanske finns det ändå hopp om en socialdemokrati som faktiskt tar strid mot orättvisorna, som klarar av att verbalisera nyttan av världens högsta skatter, som ser alternativ inom den offentliga sektorn som något större än att välja utförare, skriver Arbetarbladet.

Piteåtidningen, även den socialdemokratisk, befarar att arbetslösheten kommer att bita sig fast på en för Sverige mycket hög nivå och kommer att stiga.

Borg vill inte göra mer just nu, utan aviserar att regeringen kan komma att återkomma med fler arbetsmarknadsåtgärder senare. Men varför vänta när till och med regeringens egna beräkningar visar att detta inte kommer att räcka, undrar Piteåtidningen. Men regeringen kanske går omkring och hoppas på att den sänkta restaurang- och cateringmomsen ska göra underverk.

Oberoende nättidningen Dagens Arena är besviken på både regering och opposition efter gårdagens budgetdebatt i riksdagen och skriver:

Det politiska Sverige stannar upp och diskuterar pappersluntan "Tid för ansvar". Det är en dyster övning som understryker regeringens tillkortakommanden och oppositionens brister.

För regeringen är det viktigare att vinna kortsiktig trovärdighet än att göra det ekonomiskt rätta. Tjat om ansvar ska bekräfta Borgparadoxen: Ju sämre ekonomiska tider, desto bättre går det för regeringen.

Dagens Arena avslutar med att uppmana oppositionen att utnyttja läget: Waidelich var bättre i gårdagens debatt än tidigare. Men ännu vet vi väldigt lite om oppositionspartiernas alternativ, förutom att S och V nu är emot den sänkning av krogmomsen som fanns med i det rödgröna valmanifestet. Vi sa det ifjol och tvingas säga det igen: Borgs budget är tom, oppositionen har ett utmärkt läge att formulera en annan ekonomisk politik.