Ulvskog vill stärka s roll inom medierna

Socialdemokraternas nya partisekreterare Marita Ulvskog vill att partiet ska satsa på att öka sitt inflytande på mediemarknaden.

I fredags avgick Marita Ulvskog som kulturminister. Inom kulturpolitiken har mediefrågorna varit hennes största misslyckande men som nybliven partisekreterare för socialdemokraterna säger Marita Ulvskog att partiet ska bli en större och aktivare ägare på den svenska mediemarknaden.

– Där makt samlas, där ska socialdemokratin vara med och försöka dela makten med andra. I vår tid samlas makt i betydande grad i medier, i medieägande, i medieproduktion, i mediebudskap och där måste socialdemokratin vara med.

Svårt för s-ägda medier
A-pressen gick i konkurs 1992. LO sålde halva Aftonbladet till norska Schibsted 1996 och skånska Arbetet gick i konkurs vid millennieskiftet. Arbetarrörelsens inflytande på den svenska mediemarknaden har stadigt minskat de senaste tio åren.

Som kulturminister försökte Marita Ulvskog för tre år sedan genom lagstiftning stoppa en ökande ägarkoncentration, att allt fler medieföretag samlas hos allt färre ägare men hon fick ingen majoritet för förslaget i riksdagen.

Vill utmana
Men som partisekreterare tänker Marita Ulvskog utmana de stora mediesfärerna Bonniers och Schibsted, inte genom att begränsa andras ägande, utan genom att förmå partiet att bli en större och aktivare ägare.

– Det är inte så att man kan anklaga de som äger många medier för att göra det, utan man måste vara med och vilja äga själv.

Om du skulle få gå ut och shoppa din tidning, vilken tidning skulle vara roligast att äga?

– Jag får tänka ett tag och sen handla, skrattar Maria Ulvskog fram.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".