Ledande Kenya-politiker anklagade i Haag

1:43 min

Kenyas vice premiärminister ska i dag framträda i den Internationella brottmålsdomstolen, ICC i Haag. Han och fem andra högt uppsatta kenyaner står anklagade för att ha legat bakom våldet efter valet för drygt tre år sen.

Det var ett utbrott av våld och kaos som chockerade omvärlden, nära 1200 människor dödades och en halv miljon flydde sina hem.

Det skedde dessutom i ett land som sågs som ett av Afrikas stabilaste och som är Östafrikas ekonomiska motor.

Valet som utlöste våldet stod mellan de två män som i dag leder landet, president Kibaki och premiärminister Odinga. De styr tillsammans efter den överenskommelse mellan parterna som fick slut på våldet.

Högt uppsatta personer i bådas kretsar står nu anklagade i ICC för att ha legat bakom kaoset när valet inte gick som de själva ville.

Enligt ICC:s chefsåklagare Ocampo fanns det en plan med förberedda attacker mot politiska motståndare och även det våldsamma svaret på de ursprungliga angreppen var beordrade från hög nivå, enligt Ocampo.

I förhöret i dag ska domarna avgöra om det finns bevis nog för att gå vidare med fallen, och Kenyas vice premiärminister tillika finansminister Uhuru Kenyatta befinner sig själv i rätten för att vittna om sin oskuld.

Det är mycket ovanligt att en så högt uppsatt person själv kommer till Haag i det här tidiga stadiet av rättsprocessen.

Två andra tidigare ministrar finns också bland de som har redan har hörts av rätten, och beslutet om huruvida rättegången ska gå vidare eller inte väntas först i december.

Kenya försökte stoppa ICC-rättegången med motiveringen att man själv skulle pröva de anklagade, men fick nej från ICC.

En lättnad för de kenyaner som vill se frågan prövad, och som är vana vid att försök att fälla politiker sällan lyckas i det egna rättssystemet.

Förhören kommer självklart att följas noga i Kenya, men inte bara med tanke på det som hände utan också för framtiden.

Minst två av de anklagade är möjliga presidentkandidater i det kommande valet nästa år.