Hovrätten säger ja till Saab-rekonstruktion

3:56 min

Hovrätten för Västra Sverige beviljar billtillverkaren Saab Automobile en företagsrekonstruktion.

Det innebär att företaget nu är skyddat mot konkurs och utmätning under en tid då man ska försöka lösa sina ekonomiska problem.

Hovrättens beslut innebär också att den statliga lönegarantin träder i kraft och omkring 3400 Saabanställda som fortfarande inte fått lön för augusti kan få pengar inom någon vecka.

Enligt hovrättens finns det anledning att ifrågasätta förutsättningar för en framgångsrik rekonstruktion av bolaget.

Men mot bakgrund av de uttalanden som gjorts i förarbetena i lagen står det emellertid klart att rättens prövning av en ansökan om företagsrekonstruktion ska vara förhållandevis summarisk, skriver rätten.

En av rättens ledamöter var skiljaktig och ville fastställa tingsrättens beslut.

De förutsättningar som bolagen har beskrivit i ansökan och överklagandet inte når upp till de krav som bör ställas för att rekonstruktion ska beviljas, enligt henne.

Hon syftar på den trängda finansiella situationen, som bolaget sedan en längre tid befinner sig i och hon pekar även på att en tidigare rekonstrukion inte blev framgångsrik.

Aktien i Saab-ägaren Swedish Automobile lyfte med 25 procent till 1:11 euro efter beskedet om rekonstruktion från hovrätten.

Swedish Automobile-aktien har inför dagens lyft under ett halvårs kris, med stillastående produktion i fabriken i Trollhättan, rasat från en årshögsta notering på 5:79 euro i februari.

IF Metall kommer nu att kontakta länsstyrelsen och Skött hoppas att folk har sina pengar inom ett par dagar.

– Det är naturligtvis jätteviktigt att det blev ett positivt besked för vår del, säger Håkan Skött, If Metallklubbens ordförande på Saab i Trollhättan.

– Nu blir det lite lugn och ro för företaget och de anställda, och nu ska folk få ut sin lön via lönegarantin.

Ekot/TT