Ny kris för USA flyg

Ett av USA:s största flygbolag - US Airways - har ansökt om konkursskydd. Detta är ännu ett tecken på krisen inom flygbranschen, inte minst bland de amerikanska flygbolagen, där branschbedömare väntar sig att ett eller flera bolag kommer att försvinna inom en snar framtid.

Nästan alla de stora amerikanska flygbolagen, som ju också tillhör de största i världen, går just nu med förlust. Det var heller inte oväntat att just US Airways stod på tur att ansöka om konkursskydd, som är ett försök genomföra besparingar och omstruktueringar utan att fordringsägarna helt ska kunna sänka bolaget.

Det är andra gången på två år som US Airways söker sånt skydd. Förra gången hade man det i åtta månader, och ägarna trodde sedan på en ny, bättre framtid.

Men inte minst de höga oljepriserna i år har satt hård press på flyget, och när personalen inte var beredd att gå med på ytterligare försämringar av löner och pensionsvillkor, så valde ledningen samma väg igen. Totalt behöver företaget spara drygt 11 miljarder kronor.

Flygbolagen har drabbats hårt av, förutom högre bränslepriser, minskat flygande efter terrordåden för tre år sedan, men också tuffare konkurrens från lågprisföretagen. Och flera av de större bolagen har haft svårt att anpassa sig till en ny verklighet och inte genomfört de förändringar som behövs för att bli mer effektiva, till exempel i just prissättningen.

Branschanalytiker tycks vara ense att minst ett par av de amerikanska flygbolagen kommer att försvinna. Redan i vinter väntas ett nytt stålbad. De optimistiska hoppas att färre bolag ska leda till att marknade stabiliseras igen.

För flygpassagerarna här i USA har konkurrensen och problemen för bolagen visserligen lett till överlag billigare biljettpriser, men också sämre service och färre avgångar på vissa sträckor.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".