Banksystemet hotat av eurokrisen

1:24 min

Fler och fler varningar kommer nu för att det internationella banksystemet är allvarligt hotat av eurokrisen. Både Internationella Valutafonden IMF och tyska storbanker varnar för att situationen ser minst lika dålig ut för finanssystemet som under krisen 2008.

 – Förhållandena har ändrats dramatiskt, sa Deutsche Banks Finanschef Stephan Krause i dag och syftade på förhållandena inom banksektorn.

Något som var högst aktuellt under och en i högsta grad bidragande orsak till finanskrisen 2008, nämligen att bankerna blev allt mer försiktiga med att låna ut pengar till varandra, är nu på väg att bli högsta verklighet igen, enligt Deutsche Bank.

– I dag är det nästan omöjligt för banker att få kortristiga lån från andra banker utan att också erbjuda säkerheter, sa finanschefen till nyhetsbyrån Reuters.

Problemet med det här är att bankernas likvididiet, alltså tillgångar på reda pengar, minskar vilket till exempel minskar bankernas förmåga att på längre sikt tjäna pengar. Därför säger nu Deutsche Bank att man inte längre är säker på att banken når upp till årets vinstmål.

Även tyska bankkollegan Commerzbank beskriver banksektorn i samma svåra situation.

Internationella valutafondens spär på genom att i en rapport i dag slå fast att det globala finanssystemet nu är mer sårbart än någon gång under finanskrisen 2008. Även enligt IMF är det bankernas ovilja att låna ut pengar sinsemellan som ökat oroväckande under senare tid.

”Riskerna har ökat, och tiden håller på att rinna ut för att tackla de problem som hotar det globala finanssystemet”, skriver IMF.

Man uppmanar euroländerna att snabbt genomföra de förändringar av Eurozonens räddningsfond som beslutades om i slutet av juli. IMF genomför sitt årliga möte med alla medlemsländerna i slutet av den här veckan.

Daniel Alling, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.