Tufft grekiskt sparpaket presenterat

1:17 min

Efter påtryckningar från EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden presenterade Greklands regering ikväll nya konkreta sparåtgärder.

Det är pensionärer och statsanställda som får ta den kraftigaste smällen när den grekiska regeringen försöker beveka EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden att betala ut nästa omgång krislån, en låneutbetalning som är nödvändig för att landet inte ska hamna i statsbankrutt.

30 000 statligt anställda kommer nu att placeras i en slags arbetskraftsreserv med kraftigt reducerade löner och de får ett år på sig att skaffa nya jobb annars sägs de upp. Alla som har pensioner högre än elva tusen kronor per månad får pensionerna sänkta med tjugo procent och pensionärer som är yngre än 55 år får sina pensioner sänkta med 40 procent.

Dessutom ska gränsen för att betala skatt sänkas - redan årslöner på 46000 blir nu skattepliktiga - förut var skattegränsen 73000 kronor per år.

Den tillfälliga fastighetsskatt som tidigare introducerats, och som var tänkt att slopas nästa år, kommer att finnas kvar fram till åtminstone 2014.