Dawit Isaak

Eritreas president vill inte träffa Reinfeldt

1:27 min

I morgon är det tio år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak greps - och statsminister Fredrik Reinfeldt har försökt utnyttja FN-toppmötet i New York till att få ett sammanträffande med Eritreas president Isaias Afwerki - men hittills utan framgång.

– Jag har försökt få till ett samtal men han vill inte säger Fredrik Reinfeldt

Det här är, säger man i regeringen, inte första gången som svenska myndigheter försökt få till stånd ett möte med den eritreanske presidenten om Dawit Isaak.

– Vi försöker få kontakt, men de vill inte prata med oss, det är så diktaturens logik fungerar. Den är ofta hårdför, den är sluten och vill inte svara på vårt sätt att tänka och vårt sätt att trycka på.  

Regeringen har ofta angripts för att ha varit passiv när det gällt att försöka få Dawit Isaak fri. Utrikesdepartementet har hävdat att man ägnar sig åt så kallad tyst diplomati - men tio år har gått sedan Isaak greps och den politiken har hittills inte lett till någonting. Så frågan är om regeringen nu är beredd att ta till några nya åtgärder.

– Vi är tydliga med att vi tycker att Dawit Isaak ska släppas fri, inte minst av humanitära skäl. Vi har genom åren i olika regeringskonstellationer försökt väldigt mycket. Men vi kommer inte runt det faktum att presidenten varit mycket tydlig med att se Dawit Isaak som en eritreansk medborgare och inte ser några som helst skäl att tillmötesgå våra krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista