Politiker startar företag och behåller pension

3:38 min

Flera av de före detta politiker på kommunal och landstingsnivå som har visstidspension lyfter samtidigt aktieutdelning från egna bolag. På så sätt kan de behålla hela visstidspensionen, eftersom den minskas bara om man får lön.

Stockholms förra finansborgarråd,S, Annika Billström slutade 2006 och får nu ut 54 000 kronor i månaden i visstidspension.  Hon tar ut en mindre lön från sitt företag men desto större vinst.

– Det finns den möjligheten, jag följer regelverket och det har naturligtvis med min privatekonomiska situation att göra.

Hur kommer det sig att du tar ut mer i vinst än lön?

– Jag har svarat på den frågan och det har med min privatekonomiska situation att göra.

Det betyder att den behöver inte samordnas.

– Nej just det. Och då följer jag regelverket.

Socialdemokraternas förra finansborgarråd i Stockholm, Annika Billström får mest av alla före detta kommun- och landstingspolitiker som Sveriges Radios lokala stationer granskat. I dagsläget får hon 54 000 kronor i månaden i visstidspension.

Hon driver numera även ett företag. Enligt bokföringen tog hon under ett och ett halvt år ut en lön på 90 000 kronor, men också en vinst på 355 000. Eftersom vinsten inte sammanräknades med ersättningen från kommunen kunde hon alltså behålla sin pension.

För enligt riktlinjerna från Sveriges Kommuner och Landsting påverkas inte kommun- och landstingspensioner av inkomst av kapital eller inkomst av näringsverksamhet.

Ett före detta kommunalråd kan alltså starta ett bolag och ta ut vinst och samtidigt behålla sin kommunala visstidspension.

Den som får lön från ett annat jobb kan däremot få sin pension minskad.

Många av de politiker som Sveriges Radio granskat som får pension plockar samtidigt ut pengar via sina bolag.

Anders Sjölund är 62 år och har varit riksdagsledamot. Från riksdagen får han ingen pension ännu. Men han kvitterar ut drygt 15 000 kronor i månaden efter sin tid som moderat kommunalråd i Umeå på 90-talet. Efter att han slutat som politiker startade han ett företag. Trots att han för tre år sen fick ut 14 miljoner kronor via bolaget fick han behålla sin kommunpension. Nu bor han i Spanien.

– Jag spelar golf ganska mycket och är också ordförande i den skandinaviska golfklubben som finns här nere.

– Jag har inte haft något jobb sen, när kan det vara, 2002 eller 2003.

Ingela Gardner Sundström som är moderat ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation säger nu att hon kan tänka sig att ändra på regeln som gör det tillåtet att ta ut bolagsvinster samtidigt som man får visstidspension.

– Det är väl en av dom sakerna man får titta på i en sån här översyn. Det är väldigt svårt tycker jag att uttala sig om det är rätt eller fel för det kan finnas många hakar. Och det finns naturligtvis något skäl till att man kom fram till att det skulle vara på det sättet. Men utan en närmare kunskap och analys av det så vill inte jag uttala mig mer än att det är en fråga man kan titta på.

Anders Sjölund tycker att han har rätt till pensionen efter all tid han lagt ner på kommunpolitiken.

– Jag har inget som helst dåligt samvete för att jag har uppburit pension under 10 år. Det har varit bra för mig.

Vad tänker du om att jag ringer och ställer de här frågorna till dig?

– Jag skulle säga att det var på tiden, det är det enda jag har undrat varför ingen i media har frågat om just detta.


Avgår ett kommunal-/landstingsråd före 65 års ålder har man rätt till visstidspension om uppdraget varat i minst tre år. Vad politikerna har rätt att få beror på hur länge de varit kommunal- och/eller landstingsråd och hur många procent av heltid de tjänstgjort.

Den som varit kommunalråd /landstingsråd på heltid i minst 12 år har rätt till omkring 65-70 procent av heltidsarvoderingen. Därefter räknas det ned efter hur lång tid man varit förtroendevald – och på hur många procent av heltid.

Ersättningen ska samordnas med andra inkomster och dras ned om man tjänar för mycket, så kallad samordning. Från de andra inkomsterna ska mellan 1-3 basbelopp (basbeloppet 2011: 42800 kr) dras bort. Politikerpensionen ska sen minskas med 75% av återstående summa.

I vår granskning förekommer också politiker som följer äldre avtal som är mer generösa.

Källa: Sveriges kommuner och landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

Lokalt om politikers pensioner 22 sep

Flera partier vill se över politikerpensionen

#text=4707943# har det senaste året betalat ut mer än 70 miljoner i pensionsersättningar till före detta lokalpolitiker.

Får miljonpension trots att de avgått

#text=4706449#har landets kommuner och landsting betalat ut över 70 miljoner kronor i pension till lokalpolitiker som lämnat sina uppdrag. I många fall är de garanterade 100 000-tals kronor om året fram till att de fyller 65.

SKL överväger översyn av politikerpensioner

#text=4706519#SKL, överväger efter Sveriges Radios granskning att göra en översyn av reglerna för kommun- och landstingspolitikers visstidspensioner.

Catarina Friskman Lillemor Strömberg Johanna Sjökvist

Ekot, P4 Västerbotten, P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.