Liberaldemokraterna redo ta igen förlorad mark

2:36 min

I går avslutades liberaldemokraternas kongress i Birmingham i Storbritannien. Partiet har tappat rejält i popularitet sedan parlamentsvalet förra året, men det är priset man får betala för att sitta i regeringen under svåra tider, säger partiledaren Nick Clegg.

– Vi har förlorat stöd, vi har förlorat platser och vi har förlorat en folkomröstning. Och många av er undrar nog om det varit värt det. Det kommer det att vara, sa Nick Clegg i sitt avslutningstal på kongressen i Birmingham.

För det har varit tuffa 500 dagar vid maktens bord för liberaldemokraterna. Inte nog med att man förlorade den för partiet så viktiga frågan om ett reformerat valsystem, man förlorade också hundratals platser i lokala församlingar runt om i landet i de lokala valen i maj i år.

Men går man omkring här i det stora konferenscentret i Birmingham där uppemot 8 000 partifunktionärer samlats i får man inte känslan av ett parti i kris. Knappt någon av delegaterna jag pratat med är orolig för framtiden utan snarare glatt överraskade över partiets genomslag i regeringens politik.

David Le Podevin från Poole har varit med i partiet sedan 60-talet.

– Det går upp och ner. På min tid hade vi varit glada för tio procent av rösterna och tre parlamentsledamöter. Se var vi är i dag, säger han.

I de lokala valen i maj i år fick liberaldemokraterna totalt 15 procent av rösterna. Och trots att partiledaren Nick Clegg varnar för fortsatt svåra tider lovar han också att partiet kommer att ta igen förlorad mark.

Och Ian Sanderson, delegat från östra London, hoppas att man lyckas övertala dem som övergett partiet.

– Människor här har nog redan förstått budskapet, men det här borde nå ut till våra medlemmar ute i landet och också till dem som har stöttat oss förut, men som varit tveksamma det senaste året, säger han.