Troy Davis har avrättats

1:52 min

Den dödsdömde fången, Troy Davis, avrättades nu på morgonen i delstaten Georgia i USA. Den kontroversiella avrättningen försenades med flera timmar efter överklaganden i sista stund.

Troy Davis är död. Han avrättades genom en giftinjektion och förklarades död klockan 05.08 nu på morgonen svensk tid.

Innan giftet började verka vände han sig till vittnena i avrättningssalen i fängelset och sa: Jag är oskyldig. Må gud ha förbarmande med er.

Utanför fängelset i Jackson i Georgia stod människor och grät och höll om varandra.

Fallet Troy Davis har lett till starka reaktioner i USA och protester världen över. Dödsdomen mot honom blev omstridd in i det sista. Hans avrättning blev plågsamt utdragen.

Avrättningen var planerad till klockan 01 i natt svensk tid då Davis först spändes fast på britsen i avrättningsrummet men i sista stund kom besked om att Högsta Domstolen var beredd att överväga en överklagan från Davis advokater.

Troy Davis supportrar utanför fängelset svävade mellan hopp och förtvivlan. Men efter fyra timmars väntan, så meddelade HD i ett kortfattat meddelande att överklagan avvisas.

Troy Davis dömdes för tjugo år sedan för att ha dödat en polis i Georgia. Domen mot honom byggde helt på vittnesuppgifter, men sju av de nio vittnena har tagit tillbaka sina vittnesmål och flera människorättsorganisationer hävdar att Davis kan ha blivit oskyldigt dömd. 

– En skamfläck för USA:s rättssystem, sa Gwen Fitzgerald från Amnesty International, som protesterade utanför vita huset i Washington

Och dödsdomen blev omstridd in i det allra sista. Efter att Troy Davis förts in i avrättningrummet så kom besked om att Högsta Domstolen övervägde fallet. Men efter fyra timmars väntan meddelade HD att det inte fanns skäl att stoppa avrättningen. Därmed gick Högsta Domstolen på samma linje som en rad juridiska instanser i Georgia.

Troy Davis blev den 35:e fången som avrättats i USA i år. Han blev 42 år gammal.

Anthony Graves satt i dödscellen i 18 år

#text=4708513#satt 18 år i fängelse. Han var dömd till döden men blev benådad och är i dag en fri man. Han menar att avrättningen av Troy Davis visar på brister i det amerikanska rättssystemet.  

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.