Grekland presenterar nytt tufft sparprogram

1:57 min

Den grekiska regeringen lanserade igår kväll nya kraftiga besparingsåtgärder för att uppfylla kraven för att få nya krislån. Och banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är inte förvånad över den grekiska regeringens agerande.

– Regeringen är ju helt enkelt tvingad att visa att man är beredd att ta i ännu hårdare för att så småningom få den här nästa utbetalningen av omvärldens lån.

– Den grekiska ekonomin är ju helt beroende av att få in de här pengarna annars så stannar samhällsapparaten. Nu visar man ändå från grekiskt håll att man är villig att ta ett steg till, säger Robert Bergqvist.

Vad det handlar om för Grekland är nästa krislåneutbetalning på lite drygt 70 miljarder kronor.

Och när nu den grekiska regeringen ska försöka beveka långivarna EU, Europeiska centralbanken och Internationella Valutafonden så är det pensionärer och statsanställda som får ta den värsta smällen.
 
30 000 statligt anställda kommer nu att placeras i en slags arbetskraftsreserv med kraftigt reducerade löner och de får ett år på sig att skaffa nya jobb annars sägs de upp.

Och för pensionärerna så kommer den del av pensionerna som överstiger elva tusen kronor per månad att sänkas med tjugo procent och pensionärer som är yngre än 55 år får en ännu större sänkning av sin pension.

Dessutom ska gränsen för att betala skatt sänkas. Redan årslöner på 46 000 blir nu skattepliktiga. Förut låg skattegränsen på 73 000 kronor per år.

Och SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tror att de här åtgärderna räcker för att få låneutbetalningen beviljad när diskussionerna återupptas med EU och Valutfonden i början på nästa vecka.

– Jag tror att det kommer att räcka och det beror helt enkelt på att de andra eurozonsländerna inte kan låta Grekland stå utan pengar. Då skulle vi få en okontrollerad betalningsinställelse och hela samhällsapparaten skulle haverera.

– Jag tror att egentligen oavsett vad grekerna hade presterat så tror jag det hade lett till de skulle få pengarna så småningom, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.