En pojke letar efter hela saker från hemmet.

Minst 16 döda när USA angrep Falluja

Uppdaterad 12:00
I Irak dödades minst 16 människor på måndagen när amerikanskt flyg angrep staden Falluja. USA säger att anfallen riktade sig mot en misstänkt jordansk terrorist.

USA säger att målet för dagens flygbombning var Abu Musab al-Zarqawi, en jordanier misstänkt för band med al-Qaida. Han misstänks ligga bakom flera uppmärksammade terrordåd i Irak.

Minst 16 människor dog i Falluja när USA anföll. USA säger att man angrep var ett pågående möte mellan Zarqawi-anhängare.

”Effektiv attack”
USA:s militär säger att attacken mot terrorister i Falluja var effektiv och träffade sina mål samtidigt som man var noga med att skydda oskyldiga civila.

Men chefen för sjukhuset i Falluja sa till tv-kanalen al-Jazira att många av dödsoffren var kvinnor och barn.

– Den amerikanska armén har ingen moral, sa sjukhuschefen till tv-kanalen som har tittare i hela arabvärlden.

Ambulans träffades
En ambulans på väg till området träffades av en projektil. Den dödade föraren, en sjukvårdare och fem patienter i ambulansen, enligt en sjukhuskälla.

Falluja är en av flera irakiska städer som tagits över av radikala sunnimuslimska grupper. Städerna har i praktiken blivit förbjudna zoner för den USA-ledda styrkan i Irak och för den USA-backade irakiska interimsregeringen.

Nu har USA startat en offensiv för att återta kontrollen inför de landsomfattande val som ska hållas i januari nästa år.

Belägrad stad
I norr har USA belägrat staden Tall Afar under flera dagar, samtidigt som man genomför räder mot misstänkta terrorister. Enligt Iraks hälsoministerium dog 51 människor i staden bara under söndagen.

Väl över 100 människor har dödats i våldsdåd under senaste dygnet i Irak, och rebellernas attacker mot den USA-ledda styrkan verkar bli allt mera sofistikerade.

Nils Horner, Amman
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".