Sveriges Radios granskning av politikerpensioner

Under det senaste året har landets kommuner och landsting betalat ut över 70 miljoner kronor i pension till lokalpolitiker som lämnat sina uppdrag. Politikerna har ofta själva valt att lämna politiken och är i många fall garanterade 100 000-tals kronor om året i politikerpension fram till att de fyller 65, utan några krav på att söka nytt jobb. Här kan du läsa alla delar av Sveriges Radios granskning.

Pensionerade politikers inkomst kontrolleras inte

#text=4710803#landsting det senaste året betalat ut flera tiotals miljoner kronor i pension till före detta politiker så görs inga kontroller av politikernas sidoinkomster. Den som får lön från ett annat jobb kan få minskad pension, men det är upp till politikerna själva att redovisa sina inkomster.

Politiker vill se över villkoren för pensioner

#text=4710478#kan med dagens regler ha höga sidoinkomster och samtidigt behålla full pensionsersättning. Efter Sveriges Radios granskning höjs nu flera röster om en översyn av villkoren.

Politiker kan få lön och pension - samtidigt

#text=4709853#och på landstingsnivå får full visstidspension och lyfter samtidigt aktieutdelning från egna bolag. Pensionen minskas enligt reglerna bara om man får lön. Men Sveriges Radios granskning visar att det på flera håll i landet fortfarande råder gamla avtal, där sidoinkomster inte påverkar visstidspensionen.

Politiker startar företag och behåller pension

Förre finansborgarrådet Annika Billström. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

#text=4708590#på kommunal- och landstingsnivå som har visstidspension lyfter samtidigt aktieutdelning från egna bolag. På så sätt kan de behålla hela visstidspensionen, eftersom den minskas bara om man får lön.

Flera partier vill se över politikerpensionen

#text=4707943# har det senaste året betalat ut mer än 70 miljoner i pensionsersättningar till före detta lokalpolitiker.

SKL ville inte ändra pensionsvillkoren

#text=4707437#har flera gånger röstat ner förslag om att reglerna för politikers pensionsvillkor bör ändras. Ola Olin är kommunalråd i Malung-Sälens kommun och har på flera av SKL:s kongresser motionerat om att villkoren bör ändras.

Allianspolitiker driver arbetslinje - men tar ut pension

#text=4707183#av de 450 före detta kommun- och landstingspolitiker som första halvåret i år fick ut visstidspension hör till den rödgröna sidan, finns många allianspolitiker med på listan. Detta trots att allianspartierna vill ses som arbetslinjens främsta förespråkare.

SKL överväger översyn av politikerpensioner

#text=4706519#SKL, överväger efter Sveriges Radios granskning att göra en översyn av reglerna för kommun- och landstingspolitikers visstidspensioner.

Får miljonpension trots att de avgått

#text=4706449#har landets kommuner och landsting betalat ut över 70 miljoner kronor i pension till lokalpolitiker som lämnat sina uppdrag. I många fall är de garanterade 100 000-tals kronor om året fram till att de fyller 65.

Lokalt om politikers pensioner 22 sep

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.