Klicka för grafik: Rymdskrot på väg mot jorden

Rymdskrot kan falla ner över Sydsverige

1:49 min

En 20 år gammal satellit från NASA kommer att krascha någonstans på jorden imorgon kväll. Exakt var vet inte forskarna mer än att det kommer ske längs en bana runt jorden där det bor olyckligt många människor.

I Sverige går riskzonen från Göteborg och söderut, förklarar generaldirektören på Rymdstyrelsen Olle Norberg.

– Den väger sex ton, den är stor som en mindre buss ungefär. Den tjänade sitt syfte att utföra ozonforskning ända fram till 2005, säger Olle Norberg.

Satelliten byggdes, till skillnad mot dagens stora satelliter, så att det inte går att styra var den ska landa.

Nu färdas den på 20 mils höjd från marken och håller en hastighet av 90 minuter per varv runt jordklotet.

Den tappar höjd och när den kommit ner till 10 mil så bryter den atmosfären i 25 000 kilometer i timmen.

– Den har väldigt hög hastighet och friktionen när den då träffar atmosfären är väldigt hög och större delen av den brinner upp. Det är som ett väldigt långt utdraget stjärnfall. Där det under flera minuter brinner och glöder fragment, säger Olle Norberg.

500 kilo rymdskrot väntas dock nå marken, eller som NASA hoppas på havet.

Olle Norberg säger att de som bor längs den kritiska banan inte ska oroa sig.

Aldrig tidigare har någon människa kommit till skada av fallande rymdskrot och NASA har räknat ut att sannolikheten att det kommer ske imorgon är 1 på 3200.

– Större delen av jorden är hav och obebodda landområden och det gör att riskerna är relativt små att någon ska komma till skada. Det är inte helt ovanligt att raketdelar eller rymdskrot faller ner. Det händer några gånger varje år men det som är unikt med det här tillfället det är att man vet att det kommer att hända. Har man tur så kanske man kan få se det här över södra Sverige på fredag kväll. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista