Motstånd mot turkiskt EU-medlemskap

Om några veckor, den 6 oktober, ska EU-kommissionen meddela om Turkiet uppfyllt EU:s krav på bland annat mänskliga rättigheter. Nu hörs dock allt fler varnande röster som ifrågasätter om Turkiet alls hör hemma i den europeiska gemenskapen.

Opinionsundersökningar visar att det finns ett mycket starkt folkligt motstånd i flera EU-länder mot att släppa in Turkiet i den europeiska unionen.

Det finns motståndare även i EU:s ledning. Jordbruks-kommissionären Franz Fischler varnar för att Turkiet kan falla tillbaka i fundamentalism och han hävdar också att ett turkiskt medlemskap skulle kosta EU drygt elva miljarder euro om året, cirka 100 miljarder kronor, bara i jordbruksstöd till de turkiska bönderna.

Det är lika mycket som hela jordbruksstödet till EU:s tio nya medlemsländer.

Varnar för islamisering
Fritz Bolkestein som är ansvarig för EU:s inre marknad varnar för att turkiskt medlemskap skulle kunna leda till en så stark islamisering av EU att Europa skulle sprängas sönder.

Nu sällar sig ytterligare en inflytelserik person till varningskören, den förre franske presidenten Valery Giscard d’Estaing, som ledde det så kallade framtidskonventets förhandlingar om EU:s nya konstitution. Han säger nu att det kan bli EU:s nya röstregler som sätter stopp för ett turkiskt EU-medlemskap.

Det folkrika Turkiet skulle få för stort inflytande i det framtida EU där ländernas folkmängd kommer att spela stor roll i beslutsfattande, hävdar Giscard d’Estaing och han varnar för att maktbalansen i Europa skulle förändras om Turkiet kommer in i EU.

Ny strafflag debatteras
På tisdagen debatterar det turkiska parlamentet ett förslag till ny strafflag i förhoppning om att det ska bidra till att EU öppnar dörren.

De som stödjer Turkiet uppmanar nu enträget den turkiska regeringen att inte utmana de negativa opinionerna i Europa med att driva igenom sitt kontroversiella förslag om att åter göra äktenskapsbrott straffbart i Turkiet.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".