Vindkraftutbyggnad ifrågasätts

Länsstyrelsen i Norrbotten underkänner vindkraftföretaget Bohus Energi:s ansökan om att få bygga närmare 3000 vindkraftverk utanför Norrlandskusten. Ansökan är ofullständig anser länstyrelsen. Bohus Energi är det svenska vindkraftföretag som har de mest omfattande planerna på att bygga både till havs och i fjällen
Bohus Energi vill bygga tusentals vindkraftverk på många platser i Sverige, bland de mest omtalade är planerna på flera hundra vindkraftverk i Jokkmokks kommun tillsammans med samebyarna Sirka och Sörkaitum, och drygt 2 700 verk utanför norrlandskusten mellan Piteå och Haparanda. Bolaget har sökt samråd med länsstyrelsen, som är det första skedet i miljöprövningen. Men trots att Bohus Energi ombetts att komplettera ansökan, så är underlaget alltför otillräckligt, anser länsstyrelsens miljöenhet i Luleå. Bohus Energis VD Sven-Olof Granholm säger till Ekot att diskussionerna med länsstyrelsen bara börjat. Många vindkraftföretag ligger i startgroparna i väntan på att regeringen ska komma med nya regler för vindkraften. Hittills tyder det mesta på att 10 terawattimmar ska hämtas från vindkraft. Det motsvarar ungefär 1000 verk - medan bara Bohus Energis planerar flera gånger så många. Bolagets planer är orealistiska, anser Gunnar Fredriksson i ledningen för SVL, Sveriges Vindkraftleverantörer: Bohus Energi har hittills byggt nio vindkraftverk - det skulle ha varit fler, om ledningsnätet varit utbyggt, säger Sven Olof Granholm. Bolaget har ett fåtal anställda - men bakom finns starka ägare, dels danska Jysk vindkraft, dels World Wide Wind, som är en stor, internationell vindkraftkoncern.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".