Vacklande minnen av när respiratorn stängdes av

När rättegången mot den dråpmisstänkta läkaren i dag fortsatte i Solna tingsrätt, var det en dag av vacklande minnesbilder. Sedan den lilla flickan avled i september 2008 har det gått tre år och de anhöriga och sköterskor som förhördes gav i flera fall annorlunda vittnesmål jämfört med i polisförhören.

Under den fjärde rättegångsdagen vittnade bland andra mammans bror och den undersköterska som var närvarande i rummet när respiratorn stängdes av.

Både åklagaren och försvaret frågade ingående om vittnena minns att läkaren gett barnet sprutor. Brodern har sett en spruta i läkarens hand, men inte om den användes.

Den undersköterska som var med i rummet under de sista timmarna, berättade att flickan fick morfin genom den sprutpump hon var kopplad till, men ingen annan medicin. Hon såg läkaren spola rent kanylerna vid flera tillfällen, men sa att det då fanns koksaltlösning i sprutan. På frågan hur hon kunde veta det, svarade hon att det skulle ha märkts på barnet om det varit något annat, men barnets tillstånd förändrades inte.

I polisförhör har sköterskan tidigare sagt att hon inte sett några sprutor ges överhuvudtaget, och det ändrade vittnesmålet förklarar hon med att minnesbilderna nu klarnat.

Försvaret har också kallat en specialistsjuksköterska från barnintensivavdelningen som vårdat flickan tidigare. Hon berättar att man gett det kramplösande narkosmedlet tiopental vid två tillfällen inför en röntgenundersökning åtta dagar före dödsfallet. Det har inte skrivits in i journalen och sköterskan framhåller att hon flera gånger bett den läkare som ordinerade medicinen att dokumentera det.

När hon får frågan om hur ofta man missar att dokumentera behandlingar i journalerna, säger hon att den som granskar journalerna vid barnintensiven skulle hitta många fel. Hon hävdar att det kan finnas missar i uppemot 50 procent av journalerna.

Under de sista timmarna den 20 september 2008 var ett tiotal anhöriga samlade runt flickan. Respiratorn stängdes av vid femtiden på eftermiddagen, och flickan avled strax efter klockan 22. I dag berättade mammans bror om sin upplevelse av den dagen.

– Det var väldigt jobbigt att stå och se på ett litet barn som ligger och kämpar, sa brodern. Vi frågade om hon kunde få något lugnande.

Han drar sig till minnes att läkaren haft en spruta i handen och att han frågade vad det är i den.

– Då sa hon att det är något morfinliknande som hon får.

När föräldrarnas ombud Peter Althin frågade om han ville att läkaren skulle hjälpa flickan att somna in, svarade brodern:

– I det här fallet, ja. Med tanke på att det inte fanns något hopp.

Rättegången fortsätter imorgon bland annat med förhör av experter från Rättsmedicinalverket.

Anna Larsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.