Mordmisstänkte kvinnans vän försökte få hjälp

2:55 min

En kvinna har häktats misstänkt för mord på sina två små pojkar. De återfanns döda i måndags, nästan en månad efter att mamman sjukanmält dem till skolan.

Frågan är om familjetragedin i Sigtuna kunnat undvikas om myndigheterna agerat annorlunda?

– Det finns massa frågor som ingen kan svara på, säger Sophia Njoroge.

Hon är god vän till mamman som nu sitter häktad. Mamman till de två pojkarna, 4 och 8 år gamla, som skulle ha börjat skolan igen den 22 augusti efter sommaruppehållet, men som då alltså sjukanmäldes av sin mor. Och som sedan isolerade sig med barnen:

– Vi försökte ringa och skriva via Facebook, men hon svarade inte, säger Sophia Njoroge.

Under veckorna efter 22 augusti har också skolan flera gånger försökt få kontakt med henne. En gång skickar hon ett SMS tillbaka, hon ses på stan en gång, i övrigt är det tyst.

Efter fruktlösa försök per telefon, och med brev om skolplikten åkte personal den 13 september till hennes och pojkarnas bostad. Ingen öppnar.

Per telefon kontaktas då socialförvaltningen för första gången av skolan. Bara någon arbetsdag efter att socialen får in en skriftlig orosanmälan återfinns de unga pojkarna döda i vattnet nära en båtbrygga.

Varför vill du veta vad som hänt din vän var svaret Sophia säger hon fick från socialen som sen inte kontrollera saken närmare.

Eva Hamberg är trygghetschef i Sigtuna kommun. Trots att pojkarna var borta mer än tre veckor innan skolan kontaktade socialtjänsten, och trots att socialen inte gjorde något innan pojkarna dog, så ser hon ännu ingen anledning till självkritik från kommunen.

– Vi har följt de rutiner som vi har men vi kommer naturligtvis att titta på de rutinerna. Visar det sig att vi brister i våra rutiner, gällande skola eller socialtjänst, får vi ändra på de rutinerna.

Tyder inte det här fallet på att rutinerna inte är tillräckliga?

– Nej jag tycker inte man kan säga det innan vi gjort en utvärdering, säger Eva Hamberg.

Samtidigt med frågorna om skolan och socialförvaltningen borde ha gjort något annorlunda försöker Sophia Njoroge förstå hur tragedin egentligen gått till.

Svaren på det söker hon genom att återvända till platsen i Sigtuna där pojkarna återfanns.

Anders Wennersten

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.