Kina blygsam spelare i gruvbranschen

Finansoron har spritt sig till råvarumarknaden och basmetaller som koppar och nickel har rasat i dagens handel. Men för den riktigt stora konsumenten, den kinesiska industrin, fortsätter efterfrågan på metaller att öka i oförminskad styrka. Och behovet av import kommer också i framtiden att vara stor, säger professor Zhau Wuzhuang vid den kinesiska analysfirman Antaike

I skuggan av finansoron och pressen på basmetallerna på världens råvarubörser reser en grupp kinesiska råvaruanalytiker runt i Europa och pratar hur den ekonomiska jätten i öst fortsätter att öka inköpen av basmetaller från världen alla hörn. Och eftefrågan väntas öka dom närmaste åren.

När svensk gruv och metallbransch mötte kineserna i Stockholm i dag var ett av beskeden att kinesernas investeringar i egen produktion trots det här kommer att vara förhållandevis blygsamma.

Enligt beräkningar från analysfirman Raw Materials Group är Kina en överraskande liten investerare internationellt. Kinesiska företag utanför hemlandet kontrollerar bara en halv procent av världens metallproduktion. Och Magnus Ericsson, VD på Raw Materials Groups, ser heller ingen vändning de närmaste åren.

– Tittar man på vilka projekt de har så är det inte mycket. Det är en väldig överdrift när man säger att kineserna tar över Afrika eller att de dammsuger välden på nya fyndigheter. Det går trögt för dem. Det stora problemet är förstås att det inte finns någon erfarenhet i Kina från att jobba i gruvsektorn internationellt. Och de kommer fortsatt att vara beroende av att köpa från västerländska bolag.

Sören Granath

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.