Politiker vill se över villkoren för pensioner

2:33 min

Flera av landets kommunal- och landstingspolitiker kan med dagens regler ha höga sidoinkomster och samtidigt behålla full pensionsersättning. Efter Sveriges Radios granskning höjs nu flera röster om en översyn av villkoren.

Eva Tjärnström (S), landstingsråd i Gävleborg, är öppen för en översyn.

– Nu när man hör att det inte bara är själva systemet utan också hur det används, som är väldigt olika, så tror jag att det är jättebra att man ser över det, säger hon.

Även Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg säger sig i dag vara öppen för en översyn.

Flera av de före detta politikerna på kommunal- och landstingsnivå som har visstidspension kan lyfta aktieutdelning från egna bolag och ändå behålla hela visstidspensionen. Stockholms förra finansborgarråd socialdemokraten Annika Billström har genom sitt företag tagit ut en låg lön, men försett sig med vinst på flera hundra tusen.

– Det har med min privatekonomiska situation att göra, säger hon.

Det betyder att den inte behöver samordnas?

– Nej just det. Och då följer jag regelverket.

Enligt Sveriges Radios granskning har några politiker låtit företagsinkomster stanna i företaget, andra har betalat ut arvoden till sina respektive.

Håkan Eriksson, tidigare socialdemokratiskt kommunpolitiker i Sundsvall, har till exempel omkring 300 000 årligen i politikerpension och tar inte ut någon lön i konsultbolaget han äger med sin fru. Men hon kunde istället få 165 000 förra året.

Ser du inga moraliska problem med att göra så?

– Nej, jag följer de regler som finns. Jag gör inget olagligt, säger Håkan Eriksson.

Övriga arbetsinkomster räknas normalt sett bort från visstidspensionen som politikerna kan få i femton år fram till ordinarie pension.

Men enligt Sveriges kommuner och landstings riktlinjer minskar inte visstidspensionen utav inkomst av kapital eller inkomst av näringsverksamhet, som lön från ett annat jobb skulle göra.

Men det kanske kan bli ändring på det, enligt Ingela Gardner Sundström, moderat ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

– Det finns naturligtvis något skäl till att man kom fram till att det skulle vara på det sättet. Men utan en närmare kunskap och analys av det så vill inte jag uttala mig mer än att det är en fråga man kan titta på.

Kan eller kommer att titta på?

– Det kan inte jag avgöra ännu för det här är ju en fråga jag också måste ta med förhandlingsdelegationen, säger Ingela Gardner Sundström.

Ansvaret för reglerna ligger egentligen helt och hållet på enskild kommun eller enskilt landsting. Men Göran Lindell, tidigare centerpartistiskt kommunalråd i Vetlanda, tackade i somras nej helt till ersättningen då hans skogs- och jordbruksverksamhet gick tillräckligt bra.

– Då kändes det naturligt att avstå från ersättningen, säger han.

Lokalt om politikers pensioner 22 sep

Marcus Eriksson Catarina Friskman Christer Suneson Johanna Sjökvist

Ekot

P4 Radio Stockholm

P4 Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.