Kvinnor och barn i häxläger i Ghana

1:44 min

Just nu sitter 1 000 ghanesiska kvinnor i läger anklagade för att vara häxor. Efter ett brutalt mord på en 72-årig kvinna som anklagats för att vara häxa vill nu Ghanas ledare försöka avskaffade dom häxläger som finns i norra Ghana.

Människorättsgrupper har försökt stänga häxlägren sedan 1990-talet.

– Det är både ett fängelse men paradoxalt nog ett skydd för dom här kvinnorna, säger Annika Jakobsson på organisationen ActionAid som har besökt ett häxläger.

– Därför att alternativet till lägren är att de misshandlas och lynchas till döds. I och med att dom inte kan skada någon i lägret så flyr många anklagade kvinnor frivilligt till de här lägren och ber om att få komma dit

I norra Ghana finns det sex stycken häxläger. Där bor runt 1000 kvinnor och 700 barn. Det är kvinnor som fördrivits från sina byar och som lever i exil. De är anklagade för att ha orsakat olyckor och död genom trolldom.

Amina Jambedu bor på ett häxläger. Hon hade lånat ut två säckar med hirs till sina två bröder men inte fått tillbaka det. Istället blev hon anklagad för att försökt strypa sina bägge bröder

– I och med det blev hon misshandlad och bränd med järn över hela sin kropp, säger Annika Jakobsson.

I förra veckan träffades Ghanas ledare och olika grupper från det civila samhället för att ta fram en plan för hur man ska avskaffa lägren.

Hajia Hawawu Boya Gariba, ministern för kvinno- och barnfrågor i Ghana vill att det ska bil olagligt att anklaga någon för att vara häxa.

– Ghanas konstitution förbjuder ju helt klart de här lägren men lagstiftningen är väldigt tandlös.

– Jag hoppas att man verkligen tar hjälp av det civila samhället i det här arbetet och att man ger det stöd som organisationerna ska kunna fortsätta sitt arbete.