Upplopp i väntan på valresultat i Zambia

1:20 min

I Zambia i södra Afrika har det brutit ut upplopp i flera städer efter att rösträkningen dröjt efter valet tidigare i veckan.

Det är i Zambias kopparbälte i norra delen av landet som arga ungdomar har gett sig ut på gatorna. De bränner bilar och marknadsstånd och har blockerat en av huvudvägarna mellan två av gruvstäderna. Det är kopparn som har gett Zambia den goda tillväxten i landet de senaste åren, men de ekonomiska framgångarna har än så länge inte kommit en majoritet av befolkningen till del. Och de som känner sig förfördelade har röstat på oppositionskandidaten Michael Sata, som har ett av sina starkaste fästen just där koppargruvorna ligger.

De officiella resultat som hittills har kommit ger Sata ledningen, men ännu är för få distrikt räknade för att veta om det också kommer att gälla för slutresultatet.

Att rösträkningen nu går långsammare än väntat har fått Sata-anhängarna att misstänka valfusk - Sata har två gånger redan förlorat knappt mot sina motståndare i tidigare val.

I natt tog sig också datahackare in på nationella valkommissionens hemsida och la upp falska resultat, där Sata vann med en jordskredsseger, och förvirringen bidrar till oron.

Men valkommissionens ordförande Irene Mambilima säger att de politiska partierna måste säga åt sina anhängare att behålla lugnet, och att slutresultatet förhoppningsvis ska komma redan i kväll.

Zambia ses som ett mycket stabilt land i Afrika. Men om marginalen i slutresultatet är knapp och Sata förlorar ännu en gång finns det stor risk för fortsatta upplopp.