Jemens president åter i landet

2:02 min

Jemens president Ali Abdulah Saleh har återvänt hem till huvudstaden Sanaa efter tre månaders medicinsk behandling av de brännskador han fick efter attacken på presidentpalatset. Det rapporterar landets statliga tv.

En frilansreporter beskriver för tv-kanalen al-Jazira att människor nu strömmar ut på gatorna i Sanaa efter det mycket oväntade beskedet att Saleh återvänt.

Ljudet av skottlossning i staden har stegrats nu under morgonen, berättar reportern som själv såg hur de vanliga sändningarna på tv avbröts för landskapsbilder i kombinationen med traditionell musik med en text i underkanten av bilden där det stod att presidenten i dag under morgonen återvänt till Jemen och att han mår bra.

Att presidenten sägs ha återvänt, efter det att oroligheterna i landet åter tagit fart, kan göra att läget åter blir ytterst allvarligt.

Under de senaste dagarna har över 80 människor dödats och det redan tidigare svåra humanitära läget har ytterligare förvärrats.

Sjukhusen är överfyllda av skadade och strider har nu även skett inne i sjukhusbyggnader. Det berättar internationella Röda korsets sjukvårdsteams talesperson i Sanaa, Ammar Ammar.

I dag vid middagstid, lokal tid, väntas stora skaror människor samlas i de centrala delarna av Sanaa för att delta vid begravningar av de dödade. Det berättar frilansjournalisten i Sanaa som själv blivit varnad för att gå ut i dag.

Med återkomsten av Saleh kan det bli väldigt mycket folk vid dessa protester och ingen vet vad som kan komma att hända då, säger den av säkerhetsskäl anonyme journalisten till al-Jazira.

Land med komplicerad historia

#text=4414025#Oroligheterna och våldet i Jemen har blossat upp igen. SR Minnen ger en återblick på ett land med en komplicerad samtidshistoria. "Det lyckliga Arabien" är i dag mer känt som terrorns nya fäste i världen.

Margita Boström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.