Läkemedelsverket till angrepp mot USA

Efter bakslaget för det svensk-brittiska läkemedels-bolaget Astra Zenecas nya blodproppsmedicin i USA går svenska Läkemedelsverket till attack på sina amerikanska kolleger. De försöker skydda sina egna bolag, säger Björn Beerman på Läkemedelsverket.

– Man har ju en känsla av att amerikanerna har en viss förkärlek för att prioritera amerikanska läkemedel och att de är extra kritiska mot europeiska läkemedel, säger Björn Beerman, enhetschef för läkemedelsinformation vid myndigheten.

Tror du att det här är ett sådant exempel?

– Ja, man kan ju inte svära sig fri från tanken. Det är ganska obegripligt att man inte godkänner det som vi har godkänt.

Varför skulle de göra så?

– För att skydda den egna marknaden till exempel, säger Björn Beerman på Läkemedelsverket.

Redan i somras sade man ja från svenskt håll att låta läkare skriva ut Astra Zenecas nya blodproppsmedicin, Exanta, i samband med operationer. Flera andra europeiska länder, bland annat Frankrike, har också sagt ja.

I USA blev det nej i fredags till att använda Exanta vid operationer men också för att förebygga slaganfall eller för eftervård. Om drygt en månad ska amerikanska FDA, motsvarigheten till svenska läkemedelsmyndigheten, slutgiltigt bestämma sig.

Enligt Björn Beerman har gapet mellan de amerikanska och europeiska myndigheterna aldrig varit större än nu.

– Det är väl första gången som man blir så pass förvånad över att man nobbar ett användningsområde för en produkt, säger han.

Ett problem nu är att patienter kan bli oroade över de nya signalerna från USA.

– Man blir bekymrad över hur det kan ha blivit på det här viset. Det skulle vara intressant att veta, säger Björn Beerman på Läkemedelsverket.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".