Vassare Ekobrottsmyndighet ska få fler fällda

2:19 min

Förra veckan förlorade Ekobrottsmyndigheten ytterligare ett uppmärksammat ekobrottsmål, när tre handlare från Carnegie friades av hovrätten från anklagelsen att ha fifflat med börskurser. Men nu ska Ekobrottsmyndigheten skärpa sin kompetens vad gäller finansmarknadsbrotten.

Ekobrottsmyndigheten har förlorat flera uppmärksammade mål om misstänkta finansmarknadsbrott, till exempel insiderbrott och manipulation av börskurser.

Det är inte tillfredsställande, tycker Ekobrottsmyndighetens chef Eva Håkansson Fröjelin. Hon säger att det är viktigt för förtroendet för finansmarknaden att brott bestraffas.

– Att man riskerar någonting om man missbrukar förtroendet och begår brott är väldigt viktigt för det här förtroendet.

Men nu ska Ekobrottsmyndigheten rusta sig för att vinna de mål där man är övertygad om att de åtalade är skyldiga. Vid årsskiftet bildas en ny avdelning, en kammare som enbart ska ägna sig åt finansmarknadsbrott.

– Att få en möjlighet att specialisera sig på det här området som ställer väldigt höga krav och som utvecklas väldigt snabbt, säger Eva Håkansson Fröjelin.

Ekobrottsmyndigheten ska också öka antalet finansiella specialister från fyra till sex, och det är folk med yrkeserfarenhet från finansbranschen.

En som redan har tagit steget är Per Friberg, med 14 år som bland annat aktiemäklare, och det var inga problem med att byta sida säger han.

– Nej, tvärtom faktiskt. Jag tycker att den feedback som jag får från de jag känner på marknaden snarare är att det är bra att vi jobbar hårt med att försöka säkerställa att marknaden fungerar och att regelverket efterlevs.

Ekobrottsmyndigheten har anklagats för att åtala utan att ha tillräckligt på fötterna.

– Det är ett helt onödigt åtal som har väckts. Det är en skandal, sa advokat Per E Samuelsson i förra veckan.

Ekobrottsmyndigheten skyller på egen oförmåga att presentera tillräckligt bra bevis men också på att domarna kanske inte alltid förstår hur det går till på marknaden.

Per Friberg tycker därför att det kunde finnas skäl att skapa en specialdomstol.

– Precis som vi har en miljödomstol så skulle man kunna tänka sig en finansmarknadsdomstol med specialutbildade domare och en ständig tillgång till extern expertis för att hantera den komplexa bevisvärdering som krävs i de här målen, säger Per Friberg, finansiell specialist på Ekobrottsmyndigheten.