Mijailo Mijailovic.

Högsta domstolen prövar Mijailovics dom

Mordet på Anna Lindh kommer att prövas ännu en gång. På måndagseftermiddagen beslutade Högsta domstolen ta upp målet.

I både tingsrätten och hovrätten har Mijailo Mijailovic fällts för mord. Men de var oeniga om påföljden fängelse eller vård. Det ska nu avgöras av Högsta domstolen.

I tingsrätten blev domen livstids fängelse. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var Mijailovic inte allvarligt psykiskt störd.

Men hovrätten begärde ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd, där majoriteten ansåg att han var psykiskt störd. Därför dömdes Mijailovic till rättspsykiatrisk vård.

”Hovrätten gjorde fel”
Det var fel av hovrätten att helt gå på rättsliga rådets linje och inte göra en självständig bedömning, ansåg Riksåklagaren som överklagade till HD.

Christian Diesen, professor i processrätt, håller med. Även om Mijailovic är psykiskt störd gäller det att avgöra om det var det som gjorde att han attackerade Anna Lindh.

– Det är en juridisk bedömning. Man kan ju vara medveten om sitt handlande trots att man är sjuk och den problematiken ska juristerna självständigt bedöma och det gjorde inte hovrätten, säger Christian Diesen.

Men nu ska den frågan prövas av Högsta domstolen, som inte bara tar upp frågan om påföljd utan också hur mycket skadestånd Anna Lindhs familjs ska få, samt själva skuldfrågan.

”Möjligt med en fullständig bedömning”
Mijailovic överklagade också hovrättens dom till Högsta domstolen och yrkade på att frias med motiveringen att han inte hade något uppsåt att döda när han attackerade Anna Lindh.

Det är viktigt att Högsta domstolen nu prövar hela målet, säger hans advokat Peter Althin.

– Därför att man ska få en rimlig möjlighet att göra en fullständig bedömning av målet i sin helhet. Och där är frågan om uppsåt lika viktig som frågan om påföljd, säger han.

Ser du någon möjlighet att ni får er vilja igenom och att Mijailovic blir friad?

– Ja, den är i alla fall inte mindre än åklagarens möjlighet att få påföljden förändrad, säger Peter Althin.

Peter Althin ska träffa Mijailovic under måndagskvällen och vet ännu inte hur han ställer sig till en tredje rättegång. I hovrätten ville Mijailovic inte svara på frågor med motiveringen att han inte orkade.

Både åklagarna och Anna Lindhs familj välkomnar en ny prövning i högsta instans och hoppas på en fängelsedom.

Rättegång kommer att hållas tidigast om några veckor.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".