Pentagon bakom utvisning av egyptier

De amerikanska agenter som förde ut två egyptier från Sverige i december 2001, hade klartecken från USA:s försvarsminister till i stort sett vilka metoder som helst. Det framgår i en ny bok av den amerikanske journalisten Seymour Hersh.

I sin nya bok ”Chain of Command”, vars uppgifter också redovisas i TV4:s Kalla Fakta på måndagskvällen, skriver Seymour Hersh att de amerikanska agenterna hörde till ett hemligt kommando.

Kommandot som arbetade under Pentagon, som arbetade enligt SAP, ” Special Access Programme”, en taktik som hade godkänts av president Bush och försvarsminister Rumsfeld hösten 2001. Den tillät amerikanska agenter att göra nästan vad som helst med vem som helst i hela världen, i syfte att bekämpa terrorister.

I dokumentet om SAP hade Bush beslutat att Genèvekonventionernas villkor kan åsidosättas i konflikten med al-Qaida.

Förnedrande utvisning
I Sverige fanns de båda egyptierna Ahmed Agiza och Muhammed el-Zari utvisades den 18 december 2001 till Egypten under förnedrande former.

De greps av Säpo, regeringen beslutade omedelbart om avvisning och de fördes till Bromma, där de sattes på ett amerikanskt chartrat flygplan, bemannat med flera maskerade amerikanska agenter.

Order från Pentagon
Seymour Hersh, som sedan decennier är känd som avslöjare och grävande journalist, har källor i USA:s underrättelsetjänst. Han har också avslöjat att övergreppen i Abu Ghurayb-fängelset i Irak, skett på order från kommandot i Pentagon.

Utförslen av Ahmed Agiza och Muhammed el-Zari var enligt Seymour Hersh, en av de allra första aktionerna med metoder som kommandot fortfarande använder.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".