Norska miljökrav för hårda för rysk gruva

Ryssland planerar en ny gruva på norska ögruppen Svalbard. Men ryssarna har hamnat i konflikt med de norska myndigheterna. Ryska staten anser att de norska miljökraven som ställs i den arktiska vildmarken är för hårda.

Ryssarna har sedan många år verksamhet på norskt territorium i ett eget samhälle och en investering i en ny gruva är en förutsättning för att den ryska kolonin ska kunna stanna på Svalbard.

Slitna husfasader och sotiga sluttningar dyker plötsligt upp efter flera timmars båtresa i öde arktiskt landskap med vita glaciärer. Barentsburg med 900 invånare är ett ryskt samhälle på norsk jord.

”Vi har rätt att starta verksamhet”
Gruvan i Barentsburg är tom om sju år. Nu vill det ryska statliga gruvbolaget här investera flera hundra miljoner kronor i en ny gruva. Men den norska miljölagen för området är för sträng, tycker Alexi Tjatchnikov, attaché vid ryska konsulatet.

– Vi har enligt det internationella Svalbardtraktateträtt att starta vilken verksamhet vi vill, säger han.

Stora ingrepp
En ny gruva innebär stora ingrepp i naturen som är mycket känslig. De norska myndigheterna menar att de har rätt att ställa krav och är kritiska till planen på en väg genom det område som är rikast på flora på hela Svalbard.

Det mesta pekar ändå på att det ryska bolaget kan sätta igång snart, säger norska regeringens representant på Svalbard, Rune Bård Hansen.

Men gruvdriften kan inte vara lönsam för ryssarna här, säger han. Så det visar hur viktigt det är för Ryssland att fortsätta vara närvarande här nästan vid Nordpolen.

Beatrice Janzon, Barentsburg,Svalbard
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista