Jemens president manar till vapenvila efter exilen

1:45 min

I Jemen manar den idag hemkomne presidenten Ali Abdullah Saleh till vapenvila. Vapnen har dock inte tystnat i huvudstaden och läget är nu mycket spänt.

– Det pågår skottlossningar och flera explosioner har hörts utanför kontoret, berättar Ammar Ammar på Internationella Röda Korset i Sanaa.

Trots att president Saleh idag manade till vapenvila och nya förhandlingar så har oppositionens protester fortsatt under dagen.

Det rapporteras att många människor har gått ut på gatorna efter fredagsbönen nu under eftermiddagen, men uppgifterna om situationen i Sanaa är knapphändiga och det är svårt att komma fram på telefon.

Tv-kanalen al-Jazira har rapporterat om 7 döda idag, men Röda Korsets personal har inte kunnat bekräfta den siffran, säger Ammar Ammar.

De har nu höjt beredskapen för att kunna ta hand om eventuella dödade och skadade de kommande timmarna och dagarna.

President Salehs återkomst har spätt på oron för en ökad våldsspiral i Jemen efter den blodigaste veckan på ett halvår.

Situationen är redan mycket svår för den fattiga jemenitiska befolkningen, berättar Ammar Ammar, med en ekonomisk kris, återkommande elavbrott och brist på mat och bensin.

- Med det osäkra läge som nu uppstått så ser det inte så lovande ut, säger han.

Land med komplicerad historia

#text=4414025#Oroligheterna och våldet i Jemen har blossat upp igen. SR Minnen ger en återblick på ett land med en komplicerad samtidshistoria. "Det lyckliga Arabien" är i dag mer känt som terrorns nya fäste i världen.

Anja Sahlberg, Toulouse

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.