Hastig nedläggning oroar domstolarna

Domstolsverket är kritiskt till att domstolarna bara får ett år på sig att ta över Utlänningsnämndens verksamhet. Utlänningsnämnden ska läggas ned januari 2006 och dess verksamhet tas över av länsrätter och kammarrätter.

Det beslutade regeringen och samarbetspartierna i förra veckan.

Stefan Strömberg, generaldirektör på Domstolsverket, tycker att drygt ett år är kort tid för domstolarna att ta över verksamheten.

– Det är alltid problem om man måste göra någonting snabbt. Man måste vara väldigt vaksam på att man inte tummar på kvaliteten när det gäller rekrytering av personal exempelvis. Om vi inte lyckas med det leder det till att vi inte anställer så många som behövs och då drar målen ut på tiden.

Förhalade beslutet
Utlänningsnämnden har fungerat som en domstol för överklagande av asylärenden som Migrationsverket fattat beslut om.

Men till skillnad från en vanlig domstol har den som överklagat inte kunnat ge sin version av saken. Skälen till utlänningsnämndens beslut har ibland varit hemliga för den som överklagar, något som nämnden kritiserats mycket för.

För tre år sedan var alla riksdagspartier eniga om att Utlänningsnämnden skulle läggas ned. Men sedan har regeringen förhalat verkställandet av beslutet. 

Nu har samarbetspartierna vänstern och miljöpartiet tvingat regeringen att gå med på kraven.

Befarar kritik
Generaldirektören på Domstolsverket, Stefan Strömberg, säger att de ska göra sitt bästa för att uppfylla regeringens krav. Men han befarar att domstolarna kommer utsättas för kritik på samma sätt som Utlänningsnämnden.

– Vi har ju sett hur man från politiskt håll intagit en ställning till utlänningsnämnden som varit väldigt negativ, trots att nämnden så vitt jag kan förstå, har gjort allt vad de kunnat för att leva upp till statsmakternas krav.

– Vi känner naturligtvis en oro för att bli utsatta för en orättvis kritik om domstolarnas domar inte blir populära, säger Stefan Strömberg.

Karin Persson
karin.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".