Sverige får nya havsgränser

2:04 min

Sveriges gränser till havs ska dras om. Den senaste havsgränsen baseras på flygfoton från början av 1960-talet – men landhöjningen och dagens mer exakta fototeknik har visat att den inte längre stämmer med verkligheten.

Det förklarar Lars Jakobsson, geodetisk expert och ansvarig för havsgränsfrågor på Sjöfartsverket som just inlett regeringsuppdraget om en gränsöversyn. Han säger till Ekot att gränsen kan komma att flyttas 500 meter i båda riktningarna.

– Vi ska nog förvänta oss att det kan bli 500 meter ungefär som vi kan flytta både utåt och inåt, säger han.

Men kan det bli mer än så om det dyker upp kobbar längre ut som man inte sett 1965?
– Ja, absolut.

Gränsen för svenskt territorialvatten går exakt tolv sjömil, det vill säga 22 kilometer utanför kustlinjen och i skärgårdarna görs beräkningen från de yttersta synliga stenarna.

Men i norra Sverige har det skett en landhöjning på en centimeter per år så där har nya öar och kobbar växt fram.

Samtidigt kan stenar i södra Sverige ha försvunnit i och med en stigande havsnivå. Två fenomen som dessutom fångas lättare med dagens högupplösta flygfoton jämfört med för 50 år sedan.

– Vi kan se objekt ner till fotbollsstorlek och även höjden kan vi mäta ganska noggrant, säger Lars Jakobsson.

Flygfoto-tolken Olga Sandberg på Lantmäteriet som tillsammans med Sjöfartsverket ska ta fram en ny svensk havsgräns, visar ett färskt flygfoto över Luleå skärgård.

– Den här lilla ön kanske inte fanns där för 50 år sedan, säger hon.
Till att börja med görs nu inventeringar av vilka foton som finns och om det behövs tas nya för att kunna göra jämförelser med de 50 år gamla flygfotona som bestämmer den nuvarande territorialgränsen.

Såväl fritidsseglare, försvarsmakten som Kustbevakningen kommer att beröras av den nya gränsen som ska vara färdigutredd om tre år, menar Lars Jakobsson på Sjöfartsverket.

– Ja, Kustbevakningen är ju en väldigt viktig användare av sin tillsyn. Är det så att de ska ingripa på territorialhavet så är det ju bra att veta precis var territorialgränsen går.


Men vad är mest troligt då att Sverige blir större och gränserna flyttas ut eller att Sverige blir mindre?

– Man kan nog se det som att landhöjningen har påverkat Norrland mest så kanske blir Norrland större och Skåne mindre.

Nils Eklund, Luleå

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.