Krav på skärpt tonläge mot ansvariga i Somalia

1:39 min

Flera röster höjs nu för att mer måste göras för att hjälpa de 750 000 människor som riskerar att dö av svält och umbäranden framför allt i det värst utsatta landet, Somalia.

USA borde ta ledningen och genomföra en diplomatisk offensiv för att tvinga parterna i det värsta utsatta landet, Somalia, att släppa in mathjälp.

Det skriver en av de främsta amerikanska Somalia-experterna Ken Menkhaus, för kampanjorganisationen Enough.

Menkhaus menar att USA har förhållit sig alldeles för passivt och nu måste höja tonläget både mot den svaga och korrupta somaliska övergångsregeringen och mot den islamistiska gerillan Al Shabaab.

I veckan kom rapporter om att Al Shabaab nu skickar tillbaks flyktingar hem till torkområdena igen, enligt de själva tillsammans med mathjälp för en tid framåt, men hjälporganisationer oroar sig över förflyttningarna som inte verkar gå frivilligt till.

Om inte USA gör mer riskerar den här hungerkatastrofen bli för Obama vad Rwanda blev för Bill Clinton - en stor skamfläck under hans presidenttid för passiviteten.

Menkhaus menar att om USA förenade sin diplomatiska kraft med arabvärldens, skulle påtryckningarna ha chans att ha en verkan.

Menkhaus tycker att en militär intervention för att öppna korridorer för mathjälp vore ett dåligt alternativ, men det förespråkar Etiopiens premiärminister Meles Zenawi, hittills utan gehör.

Det var med hjälp av amerikansk militär med vapen i hand som mathjälp kunde komma in i Somalia vid den förra katastrofala hungersnöden för 20 år sen.

Den amerikanska insatsen kommer man i dag mest ihåg för hur den slutade, med döda amerikanska soldater som släpades genom Mogadishus dammiga gator efter en misslyckad militärräd.

Men innan dess beräknas ändå många liv ha sparats av den mathjälp som fick militärt beskydd för att kunna föras in i det redan då sönderfallande Somalia.