Medvedev föreslår Putin som presidentkandidat

1:51 min

Rysslands nästa president heter med allra största säkerhet Vladimir Putin. I dag uppmanade landets sittande president, Dmitrij Medvedev, partiet Enade Ryssland att stödja Putins kandidatur inför valet i mars nästa år.

Jublet steg till takhöjd i den mäktiga olympiastadion Luzjniki i södra Moskva när Dmitrij Medvedev sa de magiska orden:

– Jag föreslår att kongressen stödjer premiärminister Vladimir Putins kandidatur i presidentvalet

Omgiven av applådåskorna satt Putin själv mitt i publikhavet och log.

Vladimir Putin lämnade presidentposten i samband med valet 2008. Han hade då suttit två perioder och kunde enligt Rysslands konstitution inte sitta längre.

I stället utsåg han juristen Dmitrij Medvedev till sin kronprins. Han valdes också med stor majoritet och under de senaste fyra åren har de båda styrt landet tillsammans, Medvedev från Kreml som president och Putin från Vita huset som premiärminister.

Men många har hela tiden trott att Vladimir Putins plan var att komma tillbaka till presidentposten och därför var dagens besked inte särskilt överraskande.

Däremot väntade de flesta att beskedet skulle komma först efter parlamentsvalet i december. Dmitrij Medvedev tackade i dag ja till att toppa partiet Enade Rysslands lista inför valet till duman och det mesta tyder nu på att tandemparet som styrt landet i fyra år helt enkelt byter plats.

En som är nöjd med dagens besked är studenten Dmitrij Tjernov. Han är gäst på partiet Enade Rysslands kongress och föredrar Putin framför Medvedev.

För, säger han, Medvedev är för demokratisk för vårt land. Vi behöver en hårdare person.

Om Putin väljs till president i mars nästa år kan han sitta till år 2024. Efter förra valet ändrades mandatperioden från och med det här valet från fyra till sex år.