Sjöstedt (V) vill ha fortsatt rödgrönt samarbete

1:44 min

Vänsterpartiets partiledarkandidat Jonas Sjöstedt beklagar att Miljöpartiet och Socialdemokraterna öppnar för allt fler samarbeten med regeringen. Det sa han i Ekots lördagsintervju.

Lyssna på hela intervjun.

I går meddelade socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt att han vill förhandla mer med regeringen om energin, och kärnkraften.

– Jag tror att både Miljöpartiet och Socialdemokraterna gör ett misstag om man räddar en borgerlig regering med borgerlig politik, sa Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt är en av fyra vänsterpartister som kandiderar till att efterträda Lars Ohly vid partiets kongress i januari.

Han ser en fara i att de tidigare samarbetspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet allt oftare vill göra upp med regeringen.

Bland annat att socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt i går ville att statsminister Fredrik Reinfeldt skulle bjuda in till partiöverläggningar, utan kravet om att kärnkraften måste avvecklas, ett krav som Mona Sahlin ställde.

– Vi har en historisk möjlighet nu när vindkraften och andra energikällor både har en sådan ekonomi och utvecklingspotential att stegvis avveckla kärnkraften i Sverige. För oss skulle det vara väldigt bekymmersamt om man skulle bygga ny kärnkraft. Det är något jag har svårt att tänka mig, säger han.

Jonas Sjöstedt gjorde också klart att Vänsterpartiet lämnat kompromissen med de rödgröna partierna om att ha kvar budgetregeln om ett förutbestämt tak för statens utgifter.

– Vi tycker att dagens utgiftstak är en dålig konstruktion. Det fungerar så att om vi skulle ha ökade inkomster, så får vi inte använda för att minska arbetslösheten, säger Sjöstedt.

Partiledarkandidaten och den tidigare Europaparlamentarikern för Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt menar också att Socialdemokraterna ändrat sin EU-politik och att deras nya förhållningssätt kan få både positiva och negativa konsekvenser för ett framtida rödgrönt samarbete.

– Ja, både framåt och bakåt kan man säga. Samtidigt som man har öppnat för euro-obligationer, som jag är emot, så har man också sagt att man inte avser att försöka få in Sverige i valutaunionen inom överskådlig framtid och det är bra, tycker Jonas Sjöstedt.