Ryssland

Putin och Medvedev nominerade varandra

2:09 min

Oppositionen varnar för politisk stagnation om Vladimir Putin åter blir Rysslands president. Men för många ryssar är dagens besked välkommet. Det rapporterar Sveriges Radios korrespondent i Ryssland Johanna Melén.

Vladimir Putin står för stabilitet, säger läraren Marina Sosedova.

 – Stabilitet och självkänsla. Det var vad Vladimir Putin försåg Ryssland med när han blev president första gången, för över 11 år sedan. Och därför, säger Marina Sosedova, är det bra att han blir president igen.

För så blir det.

Även om det ryska presidentvalet hålls först i början av mars nästa år så var det idag som det avgjordes, när sittande president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin tillsammans tågade in på kongressen för landets ledande parti, Enade Ryssland.

Därefter var showen deras.

Först erbjöd Vladimir Putin, i egenskap av Enade Rysslands ledare, Dmitrij Medvedev att toppa partiets lista inför parlamentsvalet i december.

Dmitrij Medvedev tackade ja - och uppmanade därefter kongressen att ställa sig bakom Vladimir Putin som presidentkandidat nästa år.

Jublet steg - även i pressrummet när det besked som Ryssland väntat på länge nu, till slut kom.

För även om Dmitrij Medvedev varit landets president i snart fyra år är det många, både i Ryssland och utomlands, som sett premiärminister Vladimir Putin som den verkliga ledaren.

Och Dmitrij Medvedev riskerar nu att mest bli ihågkommen som en stolvärmare de fyra år då Vladimir Putin, enligt landets konstitution, inte fick vara president.

 – Jag är för Putin, säger Svetlana Stepanova, som jag träffar utanför en tunnelbanestation i Moskva.

Medvedev har väl också varit bra, men han har ju ändå stått under Putin, säger hon.

 – Putin eller Medvedev. De är som en drake med två huvuden, säger Vasilij Lesjenko som inte ser någon skillnad.

Landets opposition gladdes inte över beskedet idag och talade om stagnation och tillbakagång med Vladimir Putin tillbaka i Kreml.

Moskvabon Ruslan Almasov menar att Ryssland under Vladimir Putin gått åt ett mer auktoritärt håll. 

– Det är inte bra för demokratins och ekonomins utveckling, säger han.