Oppositionen fruktar Putins comeback

2:10 min

Det värsta som kunde hända Ryssland. Så beskriver den kände oppositionspolitikern Boris Nemtsov beskedet om att Vladimir Putin på nytt siktar mot att bli landets president. Nu väntar stagnation, säger han till Sveriges Radio.

Penningflykt, utflyttning, degradering av domstolsväsendet, armén, Boris Nemtsovs lista över vad en ny period med Vladimir Putin i Kreml innebär är lång och nattsvart.

Nemtsov, i slutet av 90-talet vice premiärminister, i dag ledare för ett litet oppositionsparti har länge tillhört en av premiärminister Vladimir Putins hårdaste kritiker men till och med han blev förvånad över gårdagens besked.

Premiärminister Vladimir Putin siktar på att åter igen bli landets president medan sittande president Dmitrij Medvedev av allt att döma tar över Putins roll som premiärminister.

– Visst, jag trodde att Putin skulle komma tillbaka till Kreml men jag hade i alla fall väntat mig att regeringen skulle förnyas, säger Boris Nemtsov. Beskedet de nu ger är att de fullständigt säger nej till förnyelse i makttoppen. Och utan sådan förnyelse finns ingen väg framåt, säger han.

Om Vladimir Putin väljs till Rysslands president i mars nästa år kan han i teorin sitta på posten till år 2024. För i och med det här valet har mandatperioden för presidentposten förlängts från fyra till sex år med ett möjligt omval.

Det skulle i så fall innebära att Putin, inräknat fyra år som premiärminister, styrt Ryssland sedan år 2000. Så länge har ingen rysk ledare suttit sedan Josef Stalin, konstaterar nyhetsbyrån AFP.

Fjodor Lukjanov, svensktalande chefredaktör för tidningen Russia in global affairs, är oroad över ett sådant scenario.

– Det finns inga människor som kan behålla en realitetskänsla så länge vid makten, säger Fjodor Lukjanov.

Samtidigt, säger han, är det ändå bättre att premiärminister Putin, som av många ses som Rysslands verkliga ledare, faktiskt också blir det.

I stället för att som i dag låtsas att det är president Dmitrij Medvedev som styr. Det skulle uppskattas även utomlands, säger han.

– De är trötta på den där imitationen, de skulle gärna ha att göra med bossen. I den bemärkelsen är det bättre för dem, säger Fjodor Lukjanov.