Akademi bildas för att diskutera skatter

Det saknas en seriös diskussion om våra skatter, anser en nybildad ideell organisation som kallar sig Skatteakadamien. Medlemmarna är några tongivande ekonomer i landet.

En av medlemmarna i Skatteakademien är förre LO-ekonomen P-O Edin.

– Vi tycker att det är vettigt att ha en kraft som försvarar det rationella i skattsystemet. Det är vikitgt att diskutera skatter i de politiska frågorna men det bör också finnas en kraft som verkar för att vi får ett rationellt och riktigt skattesystem.

Olika värderingar
Rötterna finns i den stora skatteutredningen på 80-talet. Några av de som var med då bildar nu kärnan i Skatteakademien, men även andra inbjuds att delta i vad man hoppas ska bidra till en vitalisering av debatten om skatterna.

– Där formades ett bra samarbete över värderingsgränserna. Vi har väldigt olika uppfattning om hur mycket skatter och hur stor offentlig sektor det ska vara. Men vi kan ofta vara väldigt eniga om hur vi på bästa sätt ska ta in en given mängd skatter, för att inte störa ekonomin för mycket, säger P-O Edin.

Stiftarna är Gunnar Eliasson, Christer Andersson, Sven-Olof Lodin från Näringslivssidan och P-O Edin och Ingemar Hansson från LO och den statliga sidan.

Vill ha dialog med politiker
Skatteakademien vill ha igång en bred skatteekonomisk diskussion och efterlyser en vilja också från den politiska sfären att delta.

– I slutändan bestäms ju alla skatteförändringar i det politiska systemet, så självklart måste vi ha en dialog med det politiska livet, säger P-O Edin.

Finns den här kvaliteten som ni efterlyser i skattediskussionen i budgetförhandlingarna?

– Jag tror att jämfört med flera andra länder så är svenska politiker mycket lyhörda för de rationella. När vi är en överens utifrån olika utgångspunkter så är det också lättare för politiker att lyssna på oss.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".