Starkare ekonomi i Hongkong

Ekonomin var en central fråga för väljarna i helgens val i Hongkong. Efter ekonomisk tillbakagång och sviter av Sars-smittan har siffrorna under året vänt och valutgången var känslig för både näringslivet och många enskilda.

Under valkvällen stod mannen i affären mitt i Hongkongs pubkvarter och följde valutgången på en dataskärm diskret bakom disken. Kunderna, som tittade på äkta och dyra, men begagnade Dior, Louis Vuitton och andra märkesväskor fick sköta sig själva.

Hongkong har återhämtat sig till en del från tillbakagången för några år sedan, och goda relationer till Kina anses av många framför allt näringslivet som nödvändiga för att ekonomin ska fortsätta sin färd uppåt.

Stabilitet
Valutgången som pekar på att demokrativännerna inte fick den kraft som de hoppats, ger stabilitet, menar näringslivet.

Hongkong-börsen öppnade också på morgonen upp drygt en halv procentenhet.

Officiella siffror från 27 augusti visar att bruttonationalprodukten det andra kvartalet växte med 12,1 procent jämfört med 7 procent kvartalet innan.

Ökad export
Arbetslösheten har sjunkit med en och en halv procentenhet på ett år och en av världens största hamnar har ökat exporten och handeln rejält i år. Fastighetsmarknaden stärks stadigt.

Men många är skeptiska till att uppgången är stadig.

– Uppgången beror nog mer den ökande turismen från Kina än andra mer substantiella ingredienser, säger en australiensare som levt här länge.

En annan man, en kines, uttrycker också farhågor för luft i siffrorna.

Men ingen av dem orolig för konkurrensen från Shanghai.

– Hongkong är bättre. Vi har lag och ordning och ingen byråkrati, säger en kines.

Alice Petrén, Hongkong
alice.petren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista