Sista stora tjurfäktningen i Katalonien idag

1:52 min

En tradition går ur tiden i den spanska regionen Katalonien i kväll. Tjurfäktningar kommer att vara förbjudna från och med den 1 januari och i kväll hålls den allra sista tjurfäktningen.

Smidiga matadorer, röda, rosa, turkosa damasker, glitter, hästar, picadorer, banderillas och så de tunga tjurarna med sina horn.

Det pulserande blodet och koncentrationen, som nästan får tiden att stanna. 

Det lär vara utsålt till sista plats i kväll på La Monumental, Barcelonas ärevördiga tjurfäktningsarena från 1914.

Omkring 20 000 trogna tjurfäktnings-fans kommer att följa hur tre av Spaniens mest kända matadorer mäter sin styrka mot sex tjurar. 

Katalanerna följer Kanarieöarnas exempel.

Häromåret röstade parlamentet ut de blodiga föreställningarna, som samtidigt är enorma folkfester.

Segrat har djurvännerna och kanske också de katalanska separatisterna, som gör allt för att protestera mot det som kan betraktas som spanskt.

Förbudet har rivit upp en hård debatt. Högerpartiet PP - Partido Popular - vill ogiltigförklara katalanernas förbud och ta frågan till domstol.

När högern sannolikt tar över ledningen över Spanien i parlamentsvalet i november kommer det kanske något nytt dekret som gynnar denna gamla spanska tradition.

I Barcelona med omnejd tycks tjurfäktningarna inte längre ha samma attraktionskraft.

Åskådarna har blivit färre och det har årlige bara arrangerats ett femtontal tjurfäktningar på La Monumental i Barcelona.

Men José Tomas och de två andra matadorerna har tagits emot som stjärnor inför kvällens evenemang.