Byggboom i Afrika ska locka investerare

2:29 min

I Afrika pågår just nu en byggboom över stora delar av kontinenten. Den stora bristen på bostäder och en växande medelklass gör att efterfrågan på nybyggda hus är mycket stor. Byggbranschen spås bli nästa stora investeringsmagnet.

Det är ett stort hus i det övre segmentet på husmarknaden som mäklaren Ibraimo Usta visar runt i. Hans kunder är den nya medelklassen, som faktiskt växer också i Moçambique, ett av världens fattigaste länder.

Huvudstaden Maputo förändras.

Nya husbyggen finns överallt över staden och i de närmaste småstäderna, byggkranarna reser sig mot himlen och längs med trottoarerna finns lockande reklamtavlor som säljer lyxlägenheter med sjöutsikt.

Ustas firma expanderar.

Afrika har världens snabbast växande befolkning och med den goda ekonomiska tillväxten i många av länderna de senaste åren så växer medelklassen och efterfrågar fler och bättre bostäder.

40 miljoner hus fattas redan i dag kontinenten över, enligt företaget Shelter Afrique, som ägs av drygt 40 afrikanska regeringar tillsammans Afrikanska utvecklingsbanken för att främja husbyggen på kontinenten.

Med tanke på den enorma efterfrågan som nu finns menar Femi Adewole på Shelter Afrique att det är husmarknaden som blir nästa stora investeringsfront i Afrika.

 – Problemet i dag, säger Adewole är att 80 procent av de hus som byggs är för rika eller övre medelklass, när den stora efterfrågan finns bland de med inte lika mycket pengar.

Även om det har kommit in kinesiskt och en del sydafrikanskt kapital i byggbranschen de senaste åren, så byggs det mesta fortfarande av lokala byggare.

Kapaciteten och pengarna för att bygga ikapp efterfrågan finns inte på kontinenten, säger Adewole, så investeringsmöjligheterna för kapital och kunnande från Europa och USA är mycket stora:

 – Även om byggtakten har gått upp i Afrika de senaste åren säger Adewole, så är efterfrågan på nya hus fortfarande långt högre än tillväxten.