Förbundskanslern anklagas för korruption

1:44 min

I Österrike är den socialdemokratiske förbundskanslern Werner Faymann hårt pressad av anklagelser om korruption. Röster höjs för att han ska avgå, men han själv säger att han inte har gjort något fel.

Österrikes förbundskansler och regeringschef Werner Faymann ska enligt anklagelserna om korruption, under sin tid som trafikminister, med hjälp av statliga bolags pengar ha köpt sig positiva tidningsannonser i Österrikes största tidning Kronenzeitung.

Det här ska ha skett genom att han har beordrat bland annat Österrikiskes motsvarighet till SJ, ÖBB, att bara under år 2007 köpa annonser i tidningen för motsvarande nästan fem miljoner kronor.

I annonserna för ÖBB skulle Faymann vara synlig och det stora uppköpet av annonser ska också ha gett positiva artiklar om Faymann i utbyte.

Uppgifterna om det hela dök först upp i de österrikiska medierna, men nu har även den Österrikiska myndigheten mot korruption börjat utreda vad som egentligen har hänt. Även Faymanns statssekreterare är under utredning.

Flera höga medarbetare inom Österrikiska Järnvägen ÖBB har framträtt i olika medier och vittnat om att Faymann som trafikminister ska ha gett ÖBB order om att köpa annonserna.

Bland annat har tidningen Kurier tagit fram en order där ministerns namn sedan ska ha strukits över, för att dölja att den kom från högsta ort.

Förbundskanslern själv svär sig fri från alla anklagelser. Han menar att det är ÖBB:s ledning själv som har bestämt sig för att köpa annonserna.

– Det här är rena dumheterna, har Faymann bland annat sagt.

Men veckotidningen Profil anser sig i sitt senaste nummer kunna visa upp nya dokument som visar att order från Trafikdepartementet och Faymann verkligen har kommit.

Det här är bara en i raden av korruptionsanklagelser som har kommit mot höga österrikiska politiker på sistone.

För en tid sedan lämnade till exempel den förre kristdemokratiske förbundskanslern Wolfgang Schüssel sin plats i det österrikiska parlamentet, efter att det framkommit uppgifter som gör gällande att flera ministrar i den regering som Schüssel ledde mellan 2000 och 2007, ska ha varit inblandade i flera tveksamma affärer.

Bland ska telefonbolaget Telekom ha finansierat en sekreterartjänst åt en av ministrarna och bolaget ska också via mellanhänder ha gett pengar till flera andra ministrar.

Schüssel sa i en kommentar till sin avgång att han lämnar sin plats till förfogande, så att alla anklagelser kan utredas ordentligt.