Svårare för skuldsatta att få egen lägenhet

1:47 min

Det blir allt svårare för personer med betalningsanmärkningar att få ett förstahandskontrakt. Det uppger en majoritet av landets socialchefer i en enkätundersökning som tidningen Hem och Hyra har gjort.

Enligt Lotta Persson, ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer, är det allt fler som vänder sig till socialtjänsten. De behöver bara hjälp med bostad och inte något annat.

– Det här innebär ju att vi hjälper människor som inte har behov av något annat än bostad, och det är ju inte de människor som vi egentligen är till för. De här människorna skulle kunna få hjälp av att bostadsmarknaden fungerade i stället, säger Lotta Persson.

Tidningen Hem och Hyra har skickat ut en enkät till alla Sveriges socialchefer, i kommuner och stadsdelar. Av dem har 77 procent svarat på enkäten och av dessa tycker 75 procent att de märkt att det har blivit svårare att få ett förstahandskontrakt under de senaste tio åren.

Enligt dem som svarat på enkäten är det främst personer med betalningsanmärkningar eller skulder som har fått det svårare. En av huvudorsakerna uppges vara att de kommunala bolagen ställer allt hårdare krav.

Någon samlad statistik över de kommunala bolagens krav finns inte, men även Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman känner igen bilden. Det yttersta ansvaret ligger hos kommunerna och hon tycker att de inte gör tillräckligt.

– Det tycker jag inte, för det blir fler och fler vräkningar. Många är trångbodda, det finns inga tecken på att det inte är rejält bekymmersamt och dessutom har vi bostadsbrist i över hälften av landets kommuner, säger Barbro Engman.

Hon tycker att kommunerna i ännu högre grad borde arbeta tillsammans med kommunala bostadsbolag och privata värdar och bli överens om att upplåta vissa lägenheter för dem som har det svårt. Det är något som redan görs på många håll i landet.

Men Barbro Engman håller med om att det kan leda till att socialtjänsten får mycket att göra.

– Jag förstår att de känner sig tyngda av situationen som är i dag på bostadsmarknaden.

Caroline Åkerlund

Ekot

Karin Airaksinen

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.