Målvaktsattack kan bli dyr för ung supporter

2:33 min

I dag börjar rättegången mot den 19-åriga Malmö FF-supporter som i våras rusade in på planen och attackerade målvakten i Helsingborgs IF. 19-åringen står åtalad för misshandel, ofredande och brott mot ordningslagen, men riskerar även att stämmas på miljonbelopp.

Så här referade Radiosportens Andreas Matz den 24 maj:

”Det är mål i skånederbyt. Det är Helsingborg som har tagit ledningen med ett mål. Men vi ska rapportera om något fullständigt fasansfullt som händer. Det är en Malmösupporter som hoppar på Helsingborgs målvakt Pär Hansson och börjar slå på honom när han ligger ner efter att ett knallskott kastats in från Malmöklacken. Jag har aldrig sett något liknande.”

Idag börjar rättegången om en av årets mest uppmärksammade supporterskandaler. Per Nilsson är VD för Malmö FF:

–  Vi har förlorat långsiktigt att vi har en nedåtgående åskådartrende. Vi har förlorat goodwill mot våra sponsorer och vi förlorade ju en poäng. Och det kan ju få långsiktiga konsekvenser, det kan ju innebära att vi inte spelar i Europeleague nästa år till exempel, säger Per Nilsson.

Själv säger 19-åringen att han inte minns något av händelsen eftersom han var så berusad. Han har bett om ursäkt för att han sprang in på planen, men nekar till anklagelserna om misshandel och ofredande.

Om han fälls för de brott han är anklagad för kommer Malmö FF att stämma honom på de 150 000 kronor som klubben fick böta efter den avbrutna matchen. Men det är ingenting jämfört med vad tv-kanalen Canal plus, som fick avbryta sin sändning, kommer att kräva honom på. Johan Kleberg är Canal Plus VD.

– Det rör sig om miljonbelopp. Både rättigheter och produktionskonstnader är naturligtvis väldigt höga när det gäller svensk fotboll.

En liknande händelse som den i Malmö inträffade i Köpenhamn i samband med EM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark 2007. Då attackerades domaren av en inspringande Danmarksupporter och matchen avbröts.

Supportern dömdes i dansk domstol till fängelse och samhällstjänst. Det danska fotbollsförbundet krävde ersättning av mannen. Först talades det i media om 20 miljoner kronor, senare krävdes han på 1,6 miljoner och slutligen dömdes han att betala 900 000 danska kronor.

När det gäller attacken i Malmö kan Canal plus komma att driva en skadeståndsprocess mot 19-åringen även om han skulle bli friad i Malmö tingsrätt.

Till skillnad från Malmö FF kan Canal plus komma att driva en skadeståndsprocess mot 19-åringen även om han skulle bli friad i Malmö tingsrätt.

– Jag tror att en viktig del av vårt ställningstagande det är just att kunna ställa hårdare krav på de personer som förstör mycket för svensk fotboll, säger Johan Kleberg.