Longyearbyen, huvudort på Svalbard.

Stark kritik mot gruvdriften på Svalbard

Flera norska miljöorganisationer är starkt kritiska till att Ryssland får starta en ny gruva på norska ögruppen Svalbard. Både de norska och ryska gruvorna borde avvecklas helt anser Världsnaturfonden, Bellona och Natur och Ungdom i Norge.

Idag finns tre gruvor på ögruppen med mycket känslig arktisk natur.

Planerna på en ny gruva ogillas av norska miljöorganisationer.

– Vi är emot fler gruvor och vill helst att de tre gruvor som finns nu ska avvecklas helt. Gruvdriften går inte ihop med norska regeringens mål om att ögruppen Svalbard ska vara världens bäst förvaltade vildmarksområde, säger Samantha Smith, direktör på Världsnaturfonden i Norge.

Flera andra miljöorganisationer i Norge som Bellona och Natur och Ungdom, har samma inställning. Idag kan samhällen på Svalbard leva vidare på forskning och turism, gruvdriften behövs inte som tidigare, menar organisationerna.

Känslig miljö
Det finns två norska gruvor och en rysk på Svalbard. Det ryska statliga bolaget i gruvsamhället Barentsburg planerar att bygga en ny gruva och komma igång snart.

Verksamheten innebär både föroreningar och ingrepp i naturen med vägar och hamnar i den känsliga arktiska miljön.

Det ryska bolaget vill bygga en väg över det område som är rikast på flora på hela Svalbard. Kolkraftverken i anslutning till gruvorna ger utsläpp, dessutom innebär fartygstrafiken med transporter risker för miljön.

Det här går heller inte att förena med vildmarksambitionen, tycker Världsnaturfonden.

Kan leda till fler ingrepp
När ryssarna nu får ja till en ny gruva så används det som argument av det norska gruvbolaget för att också det ska få göra fler ingrepp i naturen. Helst vill det norska gruvbolaget bygga en väg genom en nationalpark.

Att det kan bli en kapplöpning oroar också Världsnaturfonden.

– Det kan leda till fler och fler ingrepp på Svalbard, säger Samantha Smith.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".